Experten om dödsveckan på isarna: ”Vad är det folk inte förstår?”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Åtta döda – på tre dygn.

Det är den svarta siffran efter veckans isolyckor i Sverige.

Trots det fortsätter folk att ge sig ut på isarna.

– Vad är det folk inte förstår? säger Jan Insulander på Issäkerhetsrådet.

Sedan i torsdags har åtta män dött efter att de gått genom isen.

Då gick två män ut på Vallsjön i Sävsjö för att pimpla. När de gick genom isen ryckte två andra män ut med livboj för att undsätta dem men dog själva i räddningsförsöket.

Dagen efter dog två män i Katrineholm. På lördagen en man i Enköping där sex personer var inblandade och på söndag en man i Värnamo.

Ännu fler har räddats och undkommit med livet i behåll.

Under tiden har varning efter varning synts i var och varannan media. Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, säger att han är bestört över att folk fortsätter gå ut på isarna.

Fyra män drunknade i Sävsjö.
Foto: KRISTER HANSSON
Fyra män drunknade i Sävsjö.

”Ett otroligt ovanligt år”

En av hans teorier är att folk ser andra ut på isen, och tänker att det då är säkert och fritt fram. En annan teori är att folk helt enkelt inte förstår att 2021 inte är ett normalt år på isarna.

– Folk verkar tro ”Det gäller inte mig. Jag kan. Jag har gjort det förut och på den platsen”. Men vi är en månad tidig i år. Vi fick taskiga isar som kom sent och gav upp tidigt och hann inte växa. Sen plötsligt kom tvåsiffriga plusgrader. Det är otroligt ovanligt säger han.

2021 har nio personer drunknat i isolyckor – hittills.

2020 dog tio personer – totalt.

– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger han.

Foto: Stefan Reinerdahl

Befarar drunkningsvåg i norra Sverige

Samtidigt har våren ännu inte kommit till norra Sverige. Jan Insulander befarar att drunkningarna snart rapporteras därifrån.

– Så var det förra året. Då hade vi knappt någon is i södra och mellersta delarna av landet. När det började smälta i norr i mars kom larm efter larm. Jag är oroligt för hur det blir i år, säger han.

Flera räddningstjänster, polisregioner och länsstyrelser har gått ut med varningar och uppmanar allmänheten att inte gå ut på isar då de är svaga och förrädiska.

– Man ska avstå nu. Det är totalt nio döda i år och det är för många. Vi ska respektera dem genom att se till att det inte blir fler, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE