Kända stridsvagnsbilden försvann på årsdag

Av:  TT-Reuters

En ensam kinesisk man försöker stoppa stridsvagnar på Himmelska fridens torg i samband med massakern i juni 1989.
En ensam kinesisk man försöker stoppa stridsvagnar på Himmelska fridens torg i samband med massakern i juni 1989.

På årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i Peking försvann plötsligt den ikoniska bild, som har kommit att bli en symbol för massakern, från Microsoft söktjänst Bing.

När människor i bland annat USA, Tyskland och Singapore försökte söka på bilden – den på en ensam man som står framför stridsvagnar – på 32-årsdagen av massakern med hjälp av sökordet "tank man" blev sökningen resultatlös på Bing.

Hos konkurrenten Google däremot kom bilden upp bland sökresultaten.

Microsoft skyller det inträffade på "ett oavsiktligt mänskligt misstag" och bolaget säger att man arbetar för att lösa felet. En stor del av Microsofts personal som arbetar med Bing är baserade i Kina, bland annat sådana som arbetar med programvara för bildigenkänning, enligt en före detta anställd.

Tusentals människor tros ha dödats eller skadats på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989, men i Kina har det styrande kommunistpartiet fortfarande inte erkänt att någon massaker har ägt rum.

Kina brukar kräva att söktjänster censurerar sökresultat, men dessa restriktioner brukar sällan tillämpas utanför landet.

Publisert: