Linbanevagn störtade – minst 14 omkom

TT

Publicerad 2021-05-23

Minst 14 personer har omkommit i en linbaneolycka i Italien.

Minst 14 personer omkom när en linbanevagn störtade i ett populärt turistområde i norra Italien.

Två skadade barn flögs med helikopter till sjukhus i Turin. Ett av dem, en nioårig flicka, avled på sjukhuset.

Olyckan inträffade vid 12.30-tiden på söndagen vid linbanan mellan semesterorten Stresa och berget Mottarone i regionen Piemonte i nordvästra Italien.

Vad som orsakade olyckan var fortfarande okänt på söndagskvällen, men räddningstjänst på plats befarade att vagnen fallit när den var omkring 300 meter från toppen av berget. Terrängen är svårframkomlig, och räddningsmanskap fann fler dödsoffer i kabinvagnen än man först hade trott.

Två barn fördes till sjukhus. En nioårig flicka avled senare, medan en femårig pojke opererades för svåra skador.

Departementet för infrastruktur uppgav i ett uttalande att kabeln till linbanan brustit vid toppen.

Hopknycklad vagn

Walter Milan, talesperson för de alpina räddningsinsatserna, sade till tv-kanalen Rainews att vagnen var närmast hopknycklad.

Premiärminister Mario Draghi sände sina kondoleanser till anhörigas familjer.

Linbanan öppnades 1970 men genomgick en ordentlig renovering 2014–2016. Färden till Mottarones topp tar normalt 20 minuter och är populär tack vare den den magnifika utsikten.

Vanligtvis tar linbanevagnen 40 passagerare, men på grund av coronarestriktioner har linbanan till helt nyligen hållits stängd.

Olycksdrabbat Italien

Olyckor med linbanor är inte vanliga, men i Italien har flera uppmärksammade händelser inträffat med dödlig utgång.

Såren från katastrofen nära Cavalese i Dolomiterna 1998 har ännu inte läkts. Då flög ett amerikanskt militärplan in i en kabelledning som klipptes av. 20 personer omkom. Men planets kapten och styrman friades från anklagelser om vållande till annans död, vilket skapade en diplomatisk konflikt mellan USA och Italien.

En linbana i Cavalese var också platsen för den troligen dödligaste linbaneolyckan hittills, när en kabel brast våren 1976. 43 personer omkom när vagnen störtade 200 meter.

ANNONS