"Biden sade det som amerikaner behövde höra"

Av:  TT

En vädjan om enighet, en uppmaning till var och en att lyssna på "de bättre änglarna" – men också skarpa varningar om de kriser landet står inför.

– President Bidens tal innehöll vad amerikanerna behövde höra, säger statsvetaren Rob Speel.

– Biden har aldrig varit känd som en dynamisk talare men budskapet om enighet och ett styre för alla var välkommet här.

Stående i solen på Kapitoliums trappa slog den nye presidenten an en hoppfull ton i sitt installationstal. Tidigt sträckte han ut handen till de 74 miljoner väljare som röstade på Donald Trump.

– Jag lovar att jag kommer att kämpa lika hårt för dem som inte stödde mig som för dem som gjorde det.

Det 21 minuter långa talet stod i bjärt kontrast mot det dystopiska anförande som republikanen Donald Trump höll för fyra år sedan, då han talade om "blodbad" i amerikanska städer.

Joe Biden radade förvisso upp ett stort antal kriser som USA måste hantera – från coronaviruset till rasism, vit makt-grupper, klimatkrisen och attacker på sanning och demokrati – men budskapet var ändå positivt. Nu ska "nästa stora kapitel" i USA:s historia skrivas, sade presidenten.

– Om vi enas och jobbar tillsammans garanterar jag att vi inte misslyckas.

Hot från vit maktgrupper?

Att samförstånd var det övergripande temat var väntat, det är inte ovanligt i ett installationstal. Men Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, förvånades över att Biden så tydligt lyfte fram vit makt-rörelserna och deras ideologi som en allvarlig fara.

– Han bröt ny mark när han ställde hotet från dem vid sidan av kriser som pandemin, ekonomin och klimatet, säger Galdieri till TT.

Men så finns det också kopplingar mellan sådana rörelser och den grupp ilskna Trumpanhängare som för två veckor sedan stormade in i kongressen. På sätt och vis var det svindlande att Joe Biden stod på nästan exakt den plats där folkmassan dundrade in och förklarade att "demokratin segrat".

Högt betyg

Rob Speel, som är verksam vid Pennsylvania State University, berättar att flera av hans bekanta reagerade emotionellt på just detta, och på de patriotiska sånger som framfördes, i ljuset av den dödliga kongressattacken.

Både Speel och Galdieri ger Biden ett högt betyg för installationstalet, A- respektive B+.

– Men det beror till stor del på att det utgör en kontrast till allt det märkliga folk fått utstå de senaste åren: en pandemi utan ledarskap, anklagelser om valfusk och uppvigling, säger Galdieri.

"Förste tröstare"

Biden presenterade inga tidigare okända politiska initiativ men det framgick tydligt att kampen mot coronaviruset, jobbskapande, klimatet och insatser mot rasism kommer att prioriteras av den nuvarande regeringen. Biden, som själv förlorat två av sina barn, visade också att han kommer att ta uppgiften som "förste tröstare" i sitt hårt pandemidrabbade hemland på allvar.

– Över 400 000 människor har dött i covid-19 här och det är många som sörjer. Att vi nu har en president som är villig att prata om det är bra, både för landet och för honom, säger Galdieri.

Publisert: