Löfven, Tegnell och Hallengren ställs till svars

Publicerad 2021-01-17

Många är kritiska till Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset.

SVT Agenda frågar ut Stefan Löfven, Anders Tegnell och Lena Hallengren. Följ Aftonbladets liverapportering här.

Anders Tegnell.
 • Fastnålat inlägg

  Coronapandemin är över

  5 maj 2023
  Linnea Digerstedt

  Tre år efter att pandemin var ett faktum meddelar nu WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris.

  – Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  WHO-chefen poängterade dock att viruset fortfarande sprids och skördar dödsoffer.

  Aftonbladets Nivette Dawod började i januari 2020 att liverapportera om viruset.

  ”Jag har rapporterat från stora nyhetshändelser i många år. Krig, konflikter, naturkatastrofer och viktiga val. Men sällan har något känts så viktigt och så ärofyllt som att få leda liverapporteringen under coronapandemin”.

  Läs hela Nivette Dawods text här.

 • Linnea Digerstedt
  5 maj 2023

  Nära sju miljoner dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats till WHO – men mörkertalet tros vara stort. Den verkliga dödssiffran bedöms vara över 20 miljoner.

 • Amanda Hällsten
  12 maj 2022

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten
  10 maj 2022

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman
  15 mars 2022

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

Tidigare pressades Anders Tegnell och statsminister Stefan Löfven hårt av programledarna. Stefan Löfven sa bland annat att han tar fullt ansvar för Sveriges coronastrategi.

– Ja, självklart, jag är statsminister.

Statsepidemiologen Anders Tegnell fick även kritiska frågor gällande varför strategin att testa och smittspåra upphörde. I ett klipp från tidigt i våras sa Tegnell då att det inte var lönt eftersom smittan var så stor.

I dag säger Tegnell att anledningen var Sverige inte hade resurserna då, utan var tvungen att prioritera de på sjukhusen för att säkra sjukvården.

– Vi har alltid testat så gott det går och har nu byggt upp resurserna och testar därför alla i dag.

– Jag kan inte förstå varför ni inte tror att vi tyckte det var viktigt? Vi har dammsugit hela landet efter resurser, svarade Tegnell en smula uppgivet.

Stefan Löfven.