Löfven, Tegnell och Hallengren ställs till svars

Många är kritiska till Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset.

SVT Agenda frågar ut Stefan Löfven, Anders Tegnell och Lena Hallengren. Följ Aftonbladets liverapportering här.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell.
 • Amanda Hällsten

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

 • Nivette Dawod

  Världshälsoorganisationen (WHO) fasar för att kriget i Ukraina kan förvärra den pågående coronapandemin i landet, rapporterar CNN.

  Även om antalet fall i landet är lägre jämfört med veckan innan finns det fortfarande en risk för att människor kan drabbas av svår covid-19 och avlida med sjukdomen, eftersom vaccinationstalen är låga i Ukraina.

  Dessutom har över två miljoner människor flytt till grannländer där vaccinationstäckningen också är låg.

  Andelen vaccinerade i Ukraina ligger omkring 34 procent. I grannlandet Moldavien, som tagit emot över 100 000 ukrainare, är andelen vaccinerade omkring 29 procent. Både talen kommer från Our World in Data.

  – Tyvärr tar det här viruset de chanser det kan för att fortsätta sprida sig, sa Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska chef för covid-19-frågor, vid en pressträff i onsdags, enligt CNN.

 • Adam Westin

  Denna vecka är den nationella vaccinationsveckan. Regeringen, SKR, Folkhälsomyndigheten och fler aktörer kommer försöka nå ut med budskap om nyttan med vaccination, främst till de cirka en miljon människor som inte tagit sin första dos.

  Socialminister Lena Hallengren kommer exempelvis att besöka Blekinge integrations- och utbildningscenter klockan 9.30 nu på förmiddagen.

  Läs mer här.

Tidigare pressades Anders Tegnell och statsminister Stefan Löfven hårt av programledarna. Stefan Löfven sa bland annat att han tar fullt ansvar för Sveriges coronastrategi.

– Ja, självklart, jag är statsminister.

Statsepidemiologen Anders Tegnell fick även kritiska frågor gällande varför strategin att testa och smittspåra upphörde. I ett klipp från tidigt i våras sa Tegnell då att det inte var lönt eftersom smittan var så stor.

I dag säger Tegnell att anledningen var Sverige inte hade resurserna då, utan var tvungen att prioritera de på sjukhusen för att säkra sjukvården.

– Vi har alltid testat så gott det går och har nu byggt upp resurserna och testar därför alla i dag.

– Jag kan inte förstå varför ni inte tror att vi tyckte det var viktigt? Vi har dammsugit hela landet efter resurser, svarade Tegnell en smula uppgivet.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.
Publisert: