Löfven: Tar ansvar – jag är statsminister

SVT Agenda pressade Stefan Löfven, Anders Tegnell och Lena Hallengren om Sveriges coronastrategi.

Stefan Löfven gav intryck av lugn och sa att han tar fullt ansvar för den svenska strategin.

– Ja, självklart, jag är statsminister.

Första frågan Stefan Löfven fick när han tog plats i SVT Agendas utfrågningsstol var: Tar du fullt ansvar för Sveriges strategi?

– Ja, självklart, jag är statsminister.

Löfven pressades hårt om Sveriges restriktioner. Han påpekade att Sverige lyckades bra i början av pandemin.

– Vi måste påminna oss om att smittspridningen gick ner rejält under våren. Vi hade en flackare kurva än många andra länder, säger han.

Han menar att Sveriges befolkning skötte sig bra.

– Jag vill säga ett stort tack till svenskarna som gjort sitt bästa. Jag vill påstå att många gjorde en fin insats, många har arbetat hemma sen i mars.

Han pressades också om den nya pandemilagen, som började förberedas i augusti – var det för sent?

Nej, anser Löfven.

– Det är långtgående åtgärder, inga lätta beslut att fatta. Man kan inte hafsa fram det på en vecka eller två. Det tar tid, säger Löfven.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

Hallengren: Många bär ansvar

Programledaren Camilla Kvartoft undrar om socialminister Lena Hallengren är ansvarig för att så många äldre dött i covid-19?

– Det är att ta i ett göra en sån formulering. Många bär ansvar för hur vi har kunnat hantera pandemin. Nu har vi sett att de åtgärder vi gjorde i våras har gett resultat, säger socialminister Lena Hallengren.

– Men vi behöver jobba på den medicinska kompetensen i äldrevården.

Lena Hallengren menar att det är ”snudd på omöjligt” att svara på vad regeringen hade kunnat göra annorlunda, så att färre äldre drabbats.

– Jag ser inte att vi ställdes inför någon åtgärd som vi avstod från, säger Hallengren.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell.
 • Amanda Hällsten

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

 • Nivette Dawod

  Världshälsoorganisationen (WHO) fasar för att kriget i Ukraina kan förvärra den pågående coronapandemin i landet, rapporterar CNN.

  Även om antalet fall i landet är lägre jämfört med veckan innan finns det fortfarande en risk för att människor kan drabbas av svår covid-19 och avlida med sjukdomen, eftersom vaccinationstalen är låga i Ukraina.

  Dessutom har över två miljoner människor flytt till grannländer där vaccinationstäckningen också är låg.

  Andelen vaccinerade i Ukraina ligger omkring 34 procent. I grannlandet Moldavien, som tagit emot över 100 000 ukrainare, är andelen vaccinerade omkring 29 procent. Både talen kommer från Our World in Data.

  – Tyvärr tar det här viruset de chanser det kan för att fortsätta sprida sig, sa Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska chef för covid-19-frågor, vid en pressträff i onsdags, enligt CNN.

 • Adam Westin

  Denna vecka är den nationella vaccinationsveckan. Regeringen, SKR, Folkhälsomyndigheten och fler aktörer kommer försöka nå ut med budskap om nyttan med vaccination, främst till de cirka en miljon människor som inte tagit sin första dos.

  Socialminister Lena Hallengren kommer exempelvis att besöka Blekinge integrations- och utbildningscenter klockan 9.30 nu på förmiddagen.

  Läs mer här.

PODD London under nya nedstängningen

Aftonbladet Daily med korrespondent Frida Fagerlund i Storbritannien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE