Kronofogden: Redan utsatta får fler återbetalningskrav emot sig

Antalet skuldsatta ökade i landet förra året jämfört med året innan.

Men inte överallt.

I Uppsala län sjönk antalet något samtidigt som återbetalningskraven blev fler hos Kronofogden.

Kronofogden kontaktade över 426 000 personer med krav om återbetalning i fjol, visar ny statistik från myndigheten. Nästan 15 000 av dem bor i Uppsala län och har skulder på sammanlagt 756,9 miljoner kronor. Det är 77,7 miljoner kronor mer än 2019 då ett hundratal till delade på 41 500 betalningskrav. I år är betalningskraven fler.

– Siffrorna visar att när man hamnar i problem så tenderar man att få fler problem, säger Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden.

Hon är framför allt orolig över unga som inte betalar sina räkningar i tid.

– Vi vill att de ska veta vad som händer om man överkonsumerar, hamnar i skuldsättning och utanför kreditsamhället. Då kanske man inte kan få jobbet man sökt eller det där lånet som man behöver, säger hon.

”Skambelagt att prata pengar”

Hon uppmanar dem, liksom vuxna, att prata med en vän eller anhörig om de får ekonomiska bekymmer.

– Jag tror att det här är ganska skambelagt och vi måste våga prata pengar. Om man hellre vill prata med en utomstående så finns det också budget- och skuldrådgivare på kommunen, säger hon.

Öhmans andra två tips är att skaffa sig en helhetsbild över sina inkomster och utgifter samt att prata med den man är skyldig pengar.

– När ekonomin drar igång igen gäller det också för människor som har dragit på sig krav att betala av det först, innan de börjar unna sig saker.

”Våga prata pengar. Snälla. Prata med närstående och skaffa koll på privatekonomin”, råder Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden, unga.
”Våga prata pengar. Snälla. Prata med närstående och skaffa koll på privatekonomin”, råder Rebecka Öhman, enhetschef på Kronofogden, unga.

Statistiken visar inte allt

Skulderna som skickats till Kronofogden har ökat med i genomsnitt 194 miljoner kronor per månad på fyra år och landade på totalt 21,7 miljarder kronor i fjol. Det är 18 procent mer än 2019 och den högsta årssiffran någonsin.

– Det är vansinne. Det är inte bra alls. Vi skulle behöva någon form av motprestation mot det här utvecklingen, att det är så himla enkelt att handla och låna pengar, säger Öhman.

Hon befarar dessutom att en del personer dragit på sig skulder under pandemin som kommer visa sig i Kronofogdens statistik längre fram.

– Allting som vi trodde skulle inträffa 2020 kom lite på skam. Vi hade farhågor om att både antalet skuldsatta personer och antalet ansökningar till Kronofogden skulle öka kraftigt, men det har det inte gjort och det ser vi jättepositivt på. Samtidigt hör vi indikationer på att återbetalningskrav kan ligga hos andra instanser som är mer villiga att vänta och avvakta. När vi börjar se slutet på den här pandemin kan det vara så att det tålamodet börjar tryta.

Publisert:

LÄS VIDARE