Trump säljer avtal för att borra i Arktis – precis innan han avsätts

Miljövännernas mardröm har gått i uppfyllelse.

Donald Trump kan hinna sälja avtal för oljeborrning i Alaska innan han lämnar Vita huset.

– Ännu ett sätt för Trumpadministrationen att blidka sina allierade i oljebranschen, säger Adam Kolton, chef för miljöorganisationen Alaska Wilderness Leagues.

Under måndagen kom klartecknet som många miljöorganisationer fruktat – och oljelobbyn önskat.

USA:s största naturreservat, Arctic National Wildlife Refuge, har länge varit en frizon för sällsynta fåglar, vilda renar och isbjörnar att röra sig utan människans inblandning. Men nu väntas oljebolagen få tillåtelse att borra efter olja där.

Förnekar klimatkrisen

Under stora delar av sin mandatperiod har president Trumps arbetat för att oljebolagen ska få tillgång till det arktiska naturreservatet.

Redan 2017 började han processen att ge grönt ljus för oljeborrningen. Flera miljöorganisationer skickade då in remisser om vilken katastrof det skulle vara för djurlivet på platsen – och det globala arbetet mot klimatförändringarna.

För att Trumps plan skulle gå igenom skulle den federala myndigheten Bureau of Land Management (BLM) undersöka vilka konsekvenser oljeborrningen skulle innebära för miljön.

Trump kan hinna sälja oljeavtal i Alaska innan han lämnar Vita huset.
Trump kan hinna sälja oljeavtal i Alaska innan han lämnar Vita huset.

BLM, med den tidigare oljelobbyisten David Bernhardt som dåvarande chef, svarade kritikerna att myndigheten helt enkelt inte höll med miljöorganisationerna eftersom ”det finns ingen klimatkris”.

David Bernhardts blev därefter Trumps inrikesminister och har i den rollen signerat ytterligare beslut för att möjliggöra oljeborrningen i naturreservaten.

Redan 2017 gav Trump grönt ljus för oljeborrningen.
Redan 2017 gav Trump grönt ljus för oljeborrningen.

Kan säljas innan Biden svärs in

I måndags tillkännagav Trumpadministrationen att oljeavtalen för Arctic National Wildlife Refuge nu ska säljas.

Den formella processen som därmed inletts innebär att oljebolagen, många utav vilka Bernhardt tidigare arbetat med som lobbyist, har 30 dagar på sig att anmäla vilka områden de är intresserade av.

När det är klart får BLM efter ytterligare 30 dagar fatta beslut om försäljningarna.

Det innebär att försäljningarna kan dra igång den 17 januari – tre dagar före Joe Biden som motsätter sig planerna svärs in som president.

– Ännu ett sätt för Trumpadministrationen att blidka sina allierade i oljebranschen, säger Adam Kolton, chef på organisationen Alaska Wilderness League, i ett uttalande.

Oljebolaget American Petroleum Institute är däremot positiva i sina uttalanden. Besluten borde fattats för länge sedan, tycker de, eftersom de kommer innebära nya välbetalda jobb och inkomstkällor.

PODD Trumps 71 sista dagar

Hur blir Donald Trumps 71 sista dagar i Vita huset? Aftonbladet Daily pratar med USA-expert Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE