Riksbanken: ”Våra vakter har utbildning”

NYHETER

Efter Aftonbladets avslöjande om beväpnade vakter som saknar utbildning anser Lässtyrelsen att man alltid kan göra mer.

– Vi har skyndsamt genomfört en inspektion när klagomål om vapenhanteringen hos Avarn kom in. Men som tillsynsmyndighet kan man alltid göra mer, säger Elisabeth Åkesson, jurist och sakområdesansvarig avseende bevakningsföretag på Länsstyrelsen i Stockholm

Foto: Tomas Oneborg/SvD
Riksbanken i Stockholm.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att ett av Sveriges största vaktbolag Avarns beväpnade skyddsvakter och väktare saknar tillräcklig kompetens. Vakterna som bland annat ska skydda riksdagen, Riksbanken och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har inte utfört de årliga kompetensproven.

Länsstyrelsen har ansvaret för tillsynen av bevakningsföretag inklusive de företag som har beväpnad personal.

– Vi har ett tillsynsansvar och företagen ska rapportera till oss vilka väktare man lånar ut vapen till och när dessa genomgått senaste fortbildning. Men vi har ingen överblick över de bevakningsföretag som inte rapporterar till oss eftersom det kan bero på flera olika anledningar, säger Elisabeth Åkesson, jurist och sakområdesansvarig avseende bevakningsföretag på Länsstyrelsen i Stockholm och tillägger att de gjorde en inspektion när klagomålen kom in.

– Vi har skyndsamt genomfört en inspektion när klagomål om vapenhanteringen hos Avarn kom in. Men som tillsynsmyndighet kan man alltid göra mer, säger Åkesson.

”Våra vakter har utbildning”

Riksbanken är ett av de ställen där företaget Avarn bevakar. Men enligt Riksbanken så vet de att deras vakter har utbildning.

– De vakter som vi har från Avar har genomgått utbildning, säger Tomas Lundberg, presschef för Riksbanken.

Och det har ni själva kontroll på?

– Ja, det vet vi, det följer vi upp.

Just nu pågår ny upphandling för uppdraget att sköta bevakningen av Riksbanken. Avarn har haft det i 20 år

– Om de här uppgifterna skulle påverka upphandlingen kan jag inte svara på i nuläget utan får återkomma, säger Lundberg.

Aftonbladet har sökt chefen för polismyndighetens rättsenhet för kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM