Terrorhotet i Storbritannien höjs till högsta nivån

avEmma Lindström, Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

Terrorhotnivån i Storbritannien höjs till den högsta nivån – ”kritisk” – efter attacken i Manchester.

Det innebär att en ny attack kan anses vara omedelbart förestående.

– Vi kan inte utesluta möjligheten att en större grupp individer låg bakom den här attacken, säger premiärminister Theresa May.

1 av 19 | Foto: Krister Hansson

åHotnivån höjs från ”allvarlig” till ”kritisk”. Det är den högsta nivån på en femgradig skala.

– Det här betyder inte bara att ännu en attack bedöms vara högst trolig, utan också att en ytterligare attack kan vara nära förestående, säger den brittiska premiärministern Theresa May.

– Arbetet som utförts under dagen har visat att det är möjligt att vi inte kan ignorera att det är en större grupp individer kopplade till den här attacken.

May säger att ”Operation Temperer” nu har trätt i kraft. Upp emot 5 000 beväpnade soldater kommer att bistå polisen vid viktiga byggnader i brittiska städer den närmaste tiden. De kommer att synas i gatumiljö i de större städerna.

Har skett två gånger tidigare

Tanken är att beväpnad polis ska få större möjligheter att jaga misstänkta.

Terrorhotnivån har legat på den allra högsta nivån vid två tidigare tillfällen.

I augusti 2006 upptäckte brittiska myndigheter terrorplaner på att spränga flygplan som flög mellan Storbritannien och USA.

I juli 2007 planerade terrorister att spränga en bomb på den populära nattklubben ”Tiger Tiger” i centrala London. De misslyckades med det, men åkte sedan till Glasgow i Skottland där de detonerade en bilbomb vid flygplatsen.

Scotland Yard: Kan inte vara säkra

Utredningen av terrorattacken är ”storskalig, rör sig snabbt och gör framsteg”, säger Scotland Yard-kommissarien Mark Rowley i ett uttalande.

Han bekräftar att en person har gripits – och säger att det pågår flera sökinsatser.

”Men i det här läget är det fortfarande inte möjligt att vara säkra på att en större grupp var involverad i attacken. 24 timmar senare har vi ett antal ledtrådar i utredningen som vi följer för att hantera det pågående hotet”, skriver Rowley.

Han menar att säkerhetsmyndigheterna har begärt att polisen får militär förstärkning som del av en ”väl inarbetad plan”.

”I det här läget ber vi allmänheten vara lugn men vaksam. Om du ser något som oroar dig, låt oss veta det omedelbart. Om du har misstankar om någons beteende, ring oss. Se upp för allt som ser udda eller ovanligt ut, eller något som inte ser ut att passa in i vardagslivet.”

May hyllar Manchester

Premiärminister May hyllar polis och räddningstjänst som var på plats på måndagskvällen – och människorna i Manchester.

– Genom sina handlingar bevisade de att feghet alltid kommer att besegras av mod, att det goda kan övervinna ondska och att våra värderingar, de liberala, mångsidiga, brittiska värderingarna, alltid kommer att vinna över terroristernas hatfulla ideologi.

Terrorhotsnivån i Sverige ligger kvar

Hotnivån i Sverige påverkas inte av attentatet i Manchester. Den ligger kvar på en förhöjd nivå, vilket är en trea på en femgradig skala.

– Det görs löpande bedömningar av hotnivån och de utgår från hotet mot Sverige och nu gör man bedömningen att det inte påverkar hotnivån mot Sverige. Att något påverkar terrorhotsnivån utomlands betyder inte att det påverkar den i Sverige, säger Simon Bynert, pressekreterare vid Säkerhetspolisen. 

ARTIKELN HANDLAR OM