Nordkorea bekräftar testet: ”Kan bära kärnvapen”

avMartin Mederyd Hårdh

Nordkorea genomförde ett nytt robottest tidigt på söndagsmorgonen lokal tid.

Nu säger de att testet var lyckat – och att syftet var att bevisa att de kan avfyra en ”storskalig kärnvapenspets”. Det rapporterar diktaturens statliga nyhetsbyrå.

Foto: Ahn Young-joon / AP
Missiltestet har rapporterats flitigt i media världen över.

Nordkorea ska ha testat en ny typ av robot – en Hwasong-12 som kan flyga medel- till långdistans. De har försökt testa den tre gånger tidigare och söndagsmorgonens försök, det fjärde, var det första lyckade.

Testet ska ha skett under diktatorn Kim Jong-uns personliga tillsyn, meddelar den statliga nyhetsbyrån KCNA. Syftet ska ha varit att bekräfta att landet har möjlighet att avfyra robotar som kan bära ”storskaliga kärnvapenspetsar”. Det rapporterar Reuters och AFP.

Nordkoreas egna uppgifter om roboten stämmer i stort överens med sydkoreanska, japanska och amerikanska uppgifter: Den ska ha flugit 787 kilometer, som högst på drygt två kilometers höjd.

De hävdar också att roboten skulle kunna nå det amerikanska fastlandet, men USA:s Stillahavsbefäl konstaterade tidigare på söndagen att det omöjligen kan ha varit en interkontinental robot.

FN:s säkerhetsråd ska mötas

Uppskjutningen skedde efter en vecka där flera länder, inklusive USA och Donald Trump, öppnat för dialog med Nordkorea. Nordkorea sa kort före testet att de var öppna för samtal ”under rätt omständigheter”.

Testet kommer att diskuteras i FN:s säkerhetsråd på tisdag.

”Det finns inga ursäkter som rättfärdigar Nordkoreas handlingar. Det här var nära Ryssland. Kina kan inte förvänta sig dialog. Det här hotet är på riktigt”, skriver USA:s FN-ambassadör Nikki Haley på Twitter.

USA och Kina ska innan det senaste testet ha sagt att det kan bli aktuellt vid ytterligare provokationer. Vita huset meddelade efter testet att president Donald Trump har svårt att tro att Ryssland inte känner sig hotade av det senaste testet, då roboten landade nästan 50 mil utanför den ryska kusten.

Första testet för Moon

Sydkoreas nya president Moon Jae-in hade också öppnat för att träffa sin motpart i norr. Efter söndagens test säger de att kommer att bemöta alla nordkoreanska provokationer ”med stränghet” – för att Nordkorea inte ska göra några ”felbedömningar”.

– Presidenten uttrycker djup beklagelse över faktumet att den här hänsynslösa provokationen skedde bara dagar efter att en ny regering tog plats i Sydkorea, säger regeringens talesperson Yoon Young-chan.

ARTIKELN HANDLAR OM