Alla bombers moder – inte så effektiv som Trump skröt om

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. Alla bombers moder var en stor framgång enligt president Donald Trump.

Men nu ifrågasätter experter resultatet av jättebomben – och varför den egentligen släpptes.

– Om målsättningen är att jämna den här dalen med marken kommer det att krävas mängder av MOAB:s, säger Richard Brittan, vd vid det franska analysinstitutet Alcis till The Guardian.

Det var de 13 april som den så kallade MOAB-bomben – känd som ”alla bombers moder” – användes i strid för första gången.

Bomben var den största icke nukleära bomben i USA:s vapenarsenal och släpptes över ett IS-läger i Nangarhar-provinsen i nordöstra Afghanistan.

Målet var såväl IS-styrkorna som tunnlar och grottor som terroristerna använder.

– USA tar fighten mot IS på allvar och för att kunna göra det måste vi förneka dem möjligheten att röra sig fritt, vilket vi nu gjort, sa Vita Husets talesperson Sean Spicer.

”Väldigt framgångsrik instats”

Även försvarsminister Jim Mattis sa att bomben var ”nödvändig för att krossa IS” och att man använde bomben för att skicka IS ”ett väldigt tydligt meddelande”.

I samband med anfallet meddelade Afghanska myndigheter att minst 90 IS-anhängare dödats av jättebomben – men inga civila, enligt nyhetsbyrån AFP.

En siffra som den amerikanska militären i Kabul inte har velat kommentera med hänvisning till att ”man har bättre saker att göra med sin tid”.

Men enligt president Donald Trump var attacken hur som en stor succé.

– Det var en väldigt, väldigt framgångsrik insats, sa Trump efter insatsen.

Ingen jättekrater

Men nu ifrågasätter det franska geografiska analysinstitutet Alcis bombens egentliga verkan – och varför den egentligen släpptes uppger The Guardian.

Institutet har med hjälp av satellitbilder, 3D-visualisering och markfotografier undersökt det bombade området och kommit fram till att MOAB:s effekt överdrivits kraftigt.

Enligt Alcis förstördes totalt 38 byggnader och 69 träd inom en 150-meters radie från bombens nedslag – vilket inte överrensstämmer med uppgifterna från lokalbor som sagt att bomben skadade byggnader som låg drygt tre kilometer från nedslagsplatsen.

Uppgifterna om att bomben skulle skapat en krater med en 300 meter radie dementeras också med hänvisning till att dessa skador snarare uppstått vid markstrider.

”Är förbluffad”

Även antalet IS-terrorister, totalt 94 stycken, som ska ha dödats enligt de afganska myndigheterna ifrågasätts av institutets vd, Richard Brittan enligt The Guardian.

– Jag är förbluffad över det och förstår inte var de fått den siffran ifrån.

Brittan tvivlar även på att inga civila ska ha dödats eller skadats vid attacken – då bomben släpptes bara en månad innan skördeperioden börjar i området.

Brittan menar därför att många jordbrukare som tidigare flytt striderna i regionen, därför borde ha återvänt för att förbereda för skörden.

– Det är helt möjligt att manliga bönder i arbetsför ålder har räknats som stridande, säger Richard Brittan till The Guardian.

Slutligen ifrågasätter Alcis syftet med att använda bomben över huvudtaget. Detta då IS anses vara ett mindre militärt hot i regionen än talibanerna.

Krävs MOAB:s i överflöd

Det har spekulerats om att USA genom bomben försökt skicka signaler till andra ”makter” i regionen, vilket en talesperson för amerikanska militären tillbakavisar med att MOAB ”användes för ett specifikt syfte på slagfältet”.

Enligt Richard Brittan är det argumentet bara gångbart om USA har tänkt att använda jättebomben på hundratals liknande bosättningar i Mahmanddalen, vilket skulle innebära att åratal av utvecklingsarbete och jordbruk i regionen är i fara.

– Om målsättningen är att jämna den här dalen med marken så kommer det krävas mängder av MOAB:s. Jag tycker att man i stället borde fokusera på att hjälpa människor som flytt att kunna flytta tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM