Polis skadad efter dramatisk biljakt

NYHETER

Rånarna sköt med kalashnikov och pistol mot personalen på ett växlingskontor – som räddades tack vare pansarglas.

Efter rånet prejade polis gärningsmännens flyktfordon – båda bilarna voltade.

Två poliser och flera gärningsmän skadades i samband med biljakten.

1 av 4 | Foto: P-O Sännås

Ett växlingskontor i Akalla rånades vid 14-tiden på fredagen av tre till fyra maskerade gärningsmän. En av gärningsmännen ska ha agerat vakt utanför medan resten av förövarna tog sig in på växlingskontoret.

Enligt Aftonbladets källor öppnade rånarna eld mot personal på växlingskontoret med ett automatvapen av typ kalashnikov samt pistol. Men tack vare pansarglas kunde personalen undkomma kulorna.

Rånarna var beväpnade med slägga, pistol och automatvapen, och några av vapnen ska ha lämnats kvar på brottsplatsen.

Efter rånet ska gärningsmännen, som är i 20–25-årsåldern, ha flytt från platsen i i både bil och på moped.

Oklart skadeläge

När en polispatrull fick korn på flyktbilen påbörjades en biljakt över Järvafältet. I samband med jakten ska en flyktbil ha prejats av vägen i närheten av Akallalänken. Enligt flera källor ska både polis och en eller flera av förövarna ha skadats i samband med prejningen.

Det bekräftades senare att två poliser skadats vid insatsen samt tre personer som misstänks för inblandning i rånet.

– Men det finns inget om över huvud taget tyder på att någon är livshotande skadad i det här. Samtliga har varit vakna och talbara, säger Sven-Erik Olsson på polisen regionledningscentral i Stockholm.

Enligt flera källor fördes en av de skadade poliserna med helikopter till Karolinska universitetssjukhuset. Polisen hade en huvudskada men var talbar, enligt uppgift.

Tre personer har gripits misstänkta för grovt rån.

– De greps efter sammanstötningen med polisbilen, säger Westberg.

Även de gripna ska föras till sjukhus.

Rånarna ska ha kommit över kontanter som polisen återfann i väskor i flyktbilen. Polisen söker eventuella medhjälpare i ärendet som rubriceras som grov rån.

”Såg helt galet ut”

Enligt vittnen på platsen skedde biljakten på en mindre väg på Järvafältet. Efter incidenten hamnade de två fordonen på en gång och cykelväg.

– Polisen jagade tätt efter personbilen och när den ena bilen flög ner på en äng följde polisbilen efter. Det såg helt galet ut, säger ett vittne som var ute och rastade sin hund och såg hela förloppet.

Ett annat vittne berättar att han satt på en buss när han plötsligt hörde en kraftig smäll.

– När jag vände mig om såg jag att det låg en polisbil där och en personbil. Jag såg hur en blödande polis slog sönder en ruta på polisbilen med sin batong och klättrade ut, säger vittnet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Järva

Brott