Terrorattacken vid London Bridge

Sju personer dödats i Londonattackerna – minst 48 skadade

Tre gärningsmän har skjutits ihjäl

NYHETER

LONDON/STOCKHOLM En vit skåpbil körde på människor på London Bridge – sen genomfördes knivattacker vid Borough Market.

Sju personer har dött och minst 48 personer har skadats.

Tre misstänkta gärningsmän har skjutits ihjäl.

Londonpolisen bekräftar att det handlar om ett terrordåd.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Det var klockan 23.08, svensk tid, som polisen fick larm om en vit skåpbil som körde på människor på London Bridge.

Fordonet ska ha kört i hög hastighet från centrala London mot Themsens södra bank. Kort därefter genomförde beväpnad polis ytterligare en insats vid Borough Market, bara några hundra meter från bron, där det rapporterades om skottlossning och att människor knivhuggits.

Enligt vittnesuppgifter från platsen ska tre män med stora knivar ha hoppat ur bilen och börjat knivhugga människor vid Borough Market.

Polis på plats ska ha skjutit verkanseld mot förmodade gärningsmän.

Sex döda och minst 48 skadade

Strax efteråt bekräftade Londonpolisen att det rör sig om terrordåd.

Tidigt på söndagsmorgonen bekräftade Scotland Yard att sex personer dödats och att tre gärningsmän skjutits ihjäl i samband med attacken. När Londons polischef Cassida Dick höll en presskonferens under söndagsförmiddagen uppgav hon att ytterligare en person, alltså sammanlagt sju stycken, dog i dådet.

Minst 48 personer har förts till fem olika sjukhus i Londonområdet, fler med allvarliga skador, däribland en polisman.

Ytterligare personer med lindrigare skador har vårdats på plats.

Polisen: Tyder på en samlad attack

Enligt polisen befinner sig utredningen i ett tidigt skeende men man misstänker att det ska röra sig om en attack, som börjat vid London Bridge och som sedan avslutats vid Borough Market. I nuläget misstänker inte polisen att det ska vara fler gärningsmän som utförde dådet.

Londonpolisen vädjade till allmänheten att ladda upp filmer och bilder från attentatsplatserna på en speciell sajt tillhörande polisen, men uppmanade även att använda sunt förnuft när det kommer till att sprida bilder och videor från attackerna.

Svenska Utrikesdepartementet har i nuläget inga uppgifter om att några svenskar ska finnas bland de skadade.

– Men vi har kontakt med ambassaden som undersöker händelsen, säger Henning Eklund som är presskommunikatör på UD.

May kommer hålla krismöte

Storbritanniens premiärminister Theresa May har återvänt till Downing Street och kommer att ha ett möte med regeringens krishanteringsråd, det så kallade Cobra-teamet, på söndagsmorgonen enligt Sky News.

Under kvällen kom även rapporter om en tredje insats i Vauxhall-området, men det visade sig vara en knivskärning utan koppling till terrordåden.

Området kring London Bridge och Borough Market är välbesökt och fullt av barer och restauranger. Men lördagens festkväll fick ett tragiskt slut och på bilder syns barpersonal stå och gråter och kramar om varandra.

”Hade fortfarande blod på händerna”

Aftonbladets reporter Petter Larsson befann sig i närheten där attackerna inträffade och berättar om de kaotiska scenerna från attentatsplatserna.

– Det är helikoptrar som surrar över området, utryckningsfordon som viner fram och tillbaka med blåljusen på och förtvivlade klubbesökare som lämnar området gråtandes, säger Petter Larsson och fortsätter:

– En polis skrek; Gå härifrån! Här är en massa beväpnade poliser och vi vill inte ha några olyckor. En dörrvakt berättar även hur han tvingats mota bort en man som kom springandes mot honom och att han fortfarande hade blod på händerna efter det, berättar Aftonbladets Petter Larsson.

”Många var hysteriska”

Ett annat vittne vid London Bridge-området, Thomas Daly, berättar för Sky News att han var på en pub i närheten och tittade på fotboll när han såg säkerhetspersonal springa utanför.

Han försökte då lämna lokalen, men dörrarna var låsta.

– Vi satte oss då igen och strax efter började folk komma in i baren och många var hysteriska, berättar Thomas Daly för Sky News och säger även att han hörde skott avlossas.

– Jag hörde åtminstone två skott. Vi gick ut på baksidan, och där var det skottlossning, så då gick vi in igen, säger han för Sky News.

Tredje attacken sen mars

Lördagens attack är den tredje i Storbritannien sedan mars.

Den 22 maj dödades 22 personer och 116 skadades vid en självmordsattack på Manchester Arena.

Den 22 mars dog fem människor, inklusive gärningsmannen, och minst 50 människor skadades efter ett terrordåd vid Westminster bron och utanför det brittiska parlamentet.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattacken vid London Bridge

LÄS VIDARE

Attackerna i London – det här vet vi

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken vid London Bridge

London

Terrorism

Theresa May

Scotland Yard