Tre döda i protester i Venezuela

Protesterna mot president Maduro i Venezuela fortsätter med full kraft.

I natt dog ytterligare tre personer i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Två demonstranter dödades i landets västra delar under måndagen, enligt myndigheter.

Flera andra uppges ha skadats svårt och svävar mellan liv och död. Ett av dödsoffren, en anhängare till president Nicolás Maduro, sköts i staden Mérida. En annan man dödades i en närliggande stad, enligt uppgift var han en motståndare till Maduro. Senare rapporterade tv om ytterligare ett dödsoffer i protesterna, en man.

Totalt har 24 personer dött den senaste veckan, varav 13 på en enda dag. Enligt myndigheterna pågår ett ”okonventionellt krig” mot Venezuela, lett av oppositionen som allierat sig med kriminella gäng.

Oppositionen å sin sida hävdar att det är paramilitära trupper lojala med regeringen som ligger bakom dödandet.

Demonstrerat i veckor

Massiva protester har pågått i flera veckor. På måndagen samlades tusentals människor bland annat till sittstrejker på stora huvudvägar, med krav på den socialistiske presidentens avgång.

I östra Caracas sattes två lastbilar i brand av maskerade demonstranter som hällde ut olja på en motorväg. På andra håll i huvudstaden sköt polisen tårgas mot stenkastande demonstranter.

Mandatperioden går ut

Protesterna kommer efter en lång tid av oroligheter i Venezuela.

Landet befinner sig i en djup ekonomisk kris, som oppositionen ger president Nicolás Maduro skulden för. Det råder brist på mat och medicin, samtidigt som landet plågas av en våg av våldsbrott.

I slutet av mars tog Högsta domstolen över makten att stifta lagar från nationalförsamlingen, vilket oppositionen liknade vid en statskupp. Beslutet togs senare tillbaka.

Nicolás Maduros mandatperiod tar slut i januari 2019. Oppositionen vill pressa fram ett nyval tidigare än så.

Folket svälter – men presidenten vägrar gåPLUS: ”Tvingas äta katter – för att överleva”Efter 16 år – ”Chavismen” förlorade majoriteten
Publisert:

LÄS VIDARE