Nikki Haley ger upp – men stöttar inte Trump

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-03-06

Republikanen Nikki Haley hoppar av primärvalskampen i USA efter supertisdagens nederlag – men ställer sig inte omedelbart bakom konkurrenten, expresident Donald Trump.

– Nu är det upp till Donald Trump att förtjäna våra röster, säger den förra FN-ambassadören i ett tal i Charleston i hemstaten South Carolina.

– Jag har hjälpt amerikaner att göra sina röster hörda. Jag ångrar inget.

Haley konstaterar att Trump sannolikt blir Republikanernas presidentkandidat och säger att hon önskar honom gott. Hon hänvisar till sin förebild, Storbritanniens förra premiärminister Margaret Thatcher, i beslutet att inte omedelbart ge Trump sitt stöd.

Haley gav ett kraftfullt intryck, trots att hon enbart vann en av supertisdagens 15 republikanska drabbningar, primärvalet i Vermont.

Vill se kompetenstest

Beskedet till trots spås Nikki Haleys politiska karriär vara långt från över. Det är bara dagar sedan 52-åringen skrev historia genom att bli första kvinna att vinna ett republikanskt primärval – det i huvudstadsområdet District of Columbia.

Under primärvalsrörelsen har Haley hållit garden uppe mot ”de två 80-åringarna”, Donald Trump och Joe Biden, mellan vilka presidentvalet nu sannolikt står. Men själv har hon långt kvar till 75, den ålder vid vilken presidentkandidater bör göra mentala kompetenstester enligt hennes eget förslag. I politiska kretsar skvallras det redan om att hon har siktet inställt på presidentvalet 2028.

Nikki Haley har varit ensam kvinna i kampen om Republikanernas presidentkandidatur. Hon har fått gott betyg för sina debattframträdanden och allmänt beskrivits som kompetent. Som dotter till indiska invandrare har Haley ansetts kunna hantera frågor om genus och etnicitet på ett mer trovärdigt sätt än många partikamrater. Ett undantag är den fadäs hon gjorde när hon inte omedelbart pekade ut slaveriet som orsak till USA:s inbördeskrig.

Tog ner flagga

Revisorn Nikki Haley har en gedigen politisk bakgrund. I två år ingick hon i dåvarande president Trumps kabinett, som USA:s ambassadör till FN.

Dessförinnan var hon guvernör i South Carolina. När hon vann det valet 2010 blev hon delstatens första kvinnliga guvernör och landets yngsta vid 38 års ålder. Som guvernör ledde hon ett tvärpolitiskt initiativ för att sydstatsflaggan, som vissa uppfattar som en symbol för rasism, skulle tas ner från delstatsparlamentet.

Tidigare har hon även arbetat med återvinning och verkat i familjens klädföretag. Hon satt i South Carolinas delstatskongress mellan 2005 och 2011.

ANNONS