S-styret i Botkyrka kan störtas – efter röstkupp

Ebba Östlin (S).
Ebba Östlin (S).

S-ledaren i Botkyrka, Ebba Östlin, kuppades enligt flera uppgiftslämnare bort när hon ville stänga ABF:s fritidsgårdar som pekas ut som kriminella fästen.

Nu kan den S-ledda majoriteten falla i kommunen.

– Det känns tveksamt att vara med och stödja kriminalitet, säger en ledande Botkyrkapolitiker.

Den politiska striden inom Socialdemokraterna i Botkyrka är total efter att den lokala ledaren och S-profilen Ebba Östlin tvingades bort under ett medlemsmöte i lördags.

”Den kupp som orkestrerats för att avsätta Ebba Östlin lyckades”, kommenterade Robert Aslan (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka.

Bland 50-talet nyblivna S-medlemmar fanns kriminella personer med kopplingar till bland annat Vårbynätverket, som Aftonbladet tidigare avslöjat.

Få av mötesdeltagarna vill uttala sig öppet av rädsla för hot och repressalier.

– Det var många, många, fler än vanligt på det här mötet. Jag kände inte igen en enda av de nya, säger en mångårig medlem i Socialdemokraterna i Botkyrka.

Kommunhuset i Botkyrka
Kommunhuset i Botkyrka

Då faller S-styret

Flera källor uppger för Aftonbladet att medlemsantalet i S Botkyrka började stiga under hösten och det ska tidigt ha funnits misstankar om otillbörlig påverkan som rapporterades uppåt i partiorganisationen. Men trots det ska det ansvariga organet, Socialdemokraterna i Stockholms läns partidistrikt, inte ha vidtagit några kända åtgärder.

Källor uppger vidare att polismyndigheten har informerat sig om mötet i lördags med anledning av närvaron av personer med kriminella kopplingar. Någon misstanke om brott ska dock inte finnas.

Under måndagen har en rad möten hållits i Botkyrka kommun med anledning av den kaotiska situationen och frågan ställs nu om den S-ledda majoriteten överlever lördagens kuppartade omröstning.

Utifrån valresultatet är situationen mycket jämn och det skulle räcka med att ett par av Socialdemokraternas samarbetspartier – Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet – skulle gå över till högersidan för att S-styret skulle falla.

Aftonbladet har pratat med flera ledande Botkyrkapolitiker som uppger att man nu omvärderar det politiska läget.

– Vi vill inte vara med och driva igenom att de här fritidsgårdarna ska finnas kvar, och i praktiken stötta kriminella element, säger en av dem.

Från Ebba Östlins Facebooksida där hon berättar om händelsen.
Från Ebba Östlins Facebooksida där hon berättar om händelsen.

”Hennes sätt att rädda ansiktet”

Socialdemokraternas stabschef i Botkyrka, Nadina Rosengren, har tidigare i dag uppgett att kuppen orkestrerats av ABF i Botkyrka. Den tidigare riksdagsledamoten Christina Zedell var den som väckte frågan om en förtroendeomröstning och hon dementerar för DN att det skulle vara ABF som ligger bakom processen, eller att det skulle finnas gängkriminella i hennes röstunderlag, och säger i stället att det hela handlar om intern kritik mot Ebba Östlins ledarskap.

Christina Zedell hävdar att det är Ebba Östlin som skapat bilden av att det finns kriminella element i röstunderlaget:

– Det här är väl hennes sätt att rädda ansiktet, säger Christina Zedell till DN.

Aftonbladet har sökt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin för kommentarer men han har i stället genom sin pressekreterare hänvisat till det lokala partidistriktet. Partidistriktet har vid den här artikelns publicering ännu inte återkommit med några kommentarer.

Socialdemokraterna i Botkyrka skriver i ett pressmeddelande att arbetarkommunens styrelse kommer ta fram förslag på en ny kommunstyrelseordförande i Botkyrka.

– Jag kan bara konstatera att en majoritet av medlemmarna efter en sluten omröstning saknar förtroende för Ebba Östlin, säger Jens Sjöström (S), ordförande för Socialdemokraterna i Botkyrka.

Publisert:

LÄS VIDARE