Zelenskyj: 31 000 soldater har stupat

TT-AFP

Uppdaterad 2024-02-26 | Publicerad 2024-02-25

Ukrainias president Volodymyr Zelenskyj håller presskonferens i Kiev.

För första gången har Volodmyr Zelenskyj gått ut med hur många soldater som har stupat sedan Ryssland invaderade landet.

– 31 000 soldater har dödats i det här kriget, sade Ukrainas president.

På en avslutande konferens för att uppmärksamma årsdagen för Rysslands invasion för två år sedan bad Zelenskyj åter om västvärldens stöd inför 2024 som han kallade ”genombrottets år”.

– Om vi förlorar eller inte, om det blir mycket svårt för oss och vi får ett mycket stort antal döda – allt det hänger på er, våra partner i väst, sade han innan han gick in på landets förluster.

– 31 000 soldater har dödats i det här kriget. Det rör sig inte om 300 000 eller 150 000, eller vad än (Rysslands president Vladimir) Putin eller hans lögnaktiga närmaste säger. Men varje förlust är en enorm förlust för oss.

Litar på USA

Med hänsyn till krigsinsatsen ville han inte avslöja hur många som har sårats, men konstaterade att Ukrainas totala dödssiffra är högre än de 31 000.

– Vi vet inte hur många civila de har dödat. Vi vet helt enkelt inte.

På presskonferensen i Kiev kommenterade Zelenskyj också det haltande stödet från väst till Ukraina, och sade att det av president Joe Biden utlovade amerikanska stödet ”säkert” kommer att godkännas av kongressen.

– Vi litar på att USA fortsätter att vara demokratins fanbärare i världen.

Hoppas på fredssamtal

Zelenskyj upprepade sin förhoppning om att kunna hålla fredssamtal i Schweiz, men avfärdade samtal med Putin med att ”man kan inte tala med en döv man”.

På frågan om hur han skulle svara om den ryske presidenten ringde, svarade Zelenskyj dock i en något lättsammare ton.

– Han har ingen mobiltelefon. Hur ska han kunna ringa mig? Jag använder inte en telegraf från 1917, sade han och konstaterade att Putin ”inte vill avsluta detta krig”.