Rättegång mot svenske Johan inledd i Iran

Publicerad 2023-12-09

 Johan Floderus.

Rättegången mot svenske Johan Floderus som sitter fängslad i Iran har inletts, uppger utrikesminister Tobias Billström.

En svensk toppdiplomaten stoppades från att närvara under förhandlingen.

– Detta har Sverige reagerat emot, säger Billström.

33-årige Johan Floderus som arbetat på EU-kommissionen har hållits frihetsberövad sedan april 2022, misstänkt för spioneri.

På lördagen inleddes rättegången mot honom i Teheran.

Utrikesminister Tobias Billström säger att det rör sig om ett godtyckligt frihetsberövande och uppmanar Iran att släppa honom omedelbart.

– Regeringen och svenska ambassaden i Teheran arbetar mycket intensivt för att få Johan Floderus fri. Vårt arbete fortgår med oförminskad styrka och vi kommer inte ge upp våra ansträngningar förrän Johan Floderus har frisläppts och kommit hem, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Den svenska representanten på plats i Teheran fick inte närvara, uppger Billström.

– Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas, säger han.

Tobias Billström.

”Är rent förfärligt”

Svensken befann sig på semester i Iran när han greps av iranska myndigheter. Han placerades sedan i det ökända Evinfängelset i Teheran. Informationen till familjen om hans tillvaro där var mycket knapphändig. Vilken brottslig verksamhet Iran misstänker honom för har också varit höljt i dunkel.

Aftonbladet har tidigare pratat med hans föräldrar som berättat om den svåra situationen i fängelset där lamporna i cellen är tända dygnet runt och fångarna tvingas sova på golvet med ögonbindlar.

– De är där 24/7. Några enstaka gånger per vecka får de komma ut på en rastgård. Man sover på golvet på ett par filtar. Det är rent förfärligt, sa pappa Matts då.

Matts Floderus, pappa till Johan, visar upp en bild på sin son i början av november.

Följ ämnen i artikeln