Vägbygge utlöser ny konflikt på Cypern

TT-AFP

Publicerad 2023-08-19

Pyla på Cypern är en av de få platser där både grekcyprioter och turkcyprioter bor på den delade ön. Arkivbild.

Turkiet kallar FN:s agerande på Cypern för oacceptabelt, sedan fredsbevarande styrkor från FN försökt att stoppa bygget av en omtvistad väg i buffertzonen mellan grekcyprioter och turkcyprioter på ön.

Utspelet om konflikten kom från talespersonen för styrande AKP i Turkiet , som sade att FN:s inställning är ”extremt felaktig”.

Vägbygget nära den av folkgrupper blandade orten Pyla har inte godkänts, och FN:s styrkor försökte därför att stoppa arbetet. Enligt FN angreps FN-representanterna av turkcypriotiska styrkor. Videoinspelningar visar hur vägmaskiner föser bort FN-markerade fordon och turkcypriotisk polis tvingar bort FN-soldater.

Äktheten i inspelningarna har inte verifierats av oberoende källor, men FN reagerade med skärpa:

”Hot mot FN:s fredsbevarande styrkors säkerhet och förstörelse av FN-material är oacceptabelt”, sade FN-organet Unficyp i ett uttalande på fredagen.

Styret i den självutnämnda turkcypriotiska delen på norra Cypern, kallad Turkiska republiken, svarade att anklagelserna saknade grund och att vägbygget är nödvändig för invånarna i området.

Turkiet skärpte sedan tonen på lördagen när AKP:s talesperson Ömer Celik skrev på X (tidigare Twitter) att FN:s inställning ”att tillfredsställa grekcyptrioter har förstört förtroendet” för FN-insatsen på ön.