En av de största attackerna mot Ukraina sedan kriget inleddes

Publicerad 2022-12-16

Flyglarm ljöd över hela Ukraina på fredagen när Ryssland genomförde en av de mest omfattande robotattacker hittills under kriget.

76 robotar ska ha avfyrats – 60 sköts ner av Ukraina.

Ukraina har förlorat tillgången till mer än 50 procent av sitt energisystem i vinterkylan, skriver ryska Interfax.

Följ ämnen
Ukraina

Ukrainska tjänstemän bekräftade att robotattackerna inträffade strax före klockan sju på fredagsmorgonen, rapporterar Reuters.

Attacken skadade stora delar av landets infrastruktur och värmesystem. Explosionerna ska bland annat ha hörts i Kiev, Odessa och Ukrainas näst största stad Charkiv som uppges vara helt utan el.

“Det har orsakat kolossala skador på infrastrukturen, främst när det gäller energisystemet. Jag ber er att ha tålamod med det som händer nu. Jag vet att ni varken har ljus, värme eller vattenförsörjning”, skriver Igor Terekhov, Charkivs borgmästare, på Telegram.

Rasmassor

Det ska vara en av de största attackerna hittills under kriget, enligt den militära ledningen, rapporterar BBC. Kyiv Independent skriver att det är den sjunde större robotattacken riktad mot energianläggningar.

Attacken skadade stora delar av landets infrastruktur och värmesystem.

Den ukrainska energitillgången har efter morgonen minskat med över 50 procent, enligt det statliga elbolaget Ukrenergo.

Totalt ska 76 robotar ha avfyrats av Ryssland – varav 60 blivit nedskjutna av Ukraina, enligt uppgifter från den ukrainska militärledningen.

Attacken har, utöver strömavbrott, orsakat rasmassor i staden Kryvyi Rih. Ett bostadshus ska ha träffats och det kan finnas offer som ännu inte har hittats, rapporterar The Guardian.

I staden Krementjuk, söder om Kiev, ska mer än 200 000 hushåll vara utan värme samtidigt som temperaturen sjunker ner mot minus tio grader, enligt borgmästare Vitaly Maletsky.

Tidiga uppgifter indikerar på att minst två personer har dött, skriver The New York Times.

Väntar storoffensiv

Vinterkylan har fått kriget att sakta ner – men fredagens raketbeskjutning var en av flera under den sena hösten. Ukrainas försvarsminister Oleksіj Reznіkov hävdar att Putins plan är en storoffensiv efter nyår.

På torsdagen sade han att en rysk offensiv är att vänta i februari. President Volodymyr Zelenskyj sade även tidigare till The Economist att han tror offensiven kommer redan i januari.

Uppgifterna om att Ryssland planerar en storoffensiv efter nyår förnekas officiellt, säger tidigare utrikesministern Carl Bildt till Aftonbladet.

”Bygga ny armé”

Men det finns åtskilligt som tyder på att man delvis redan genomför och tydligt förbereder fortsatt mobilisering, menar han.

– I grunden handlar det ju om ett försök att bygga en ny rysk armé för att försöka få ett tydligt övertag mot Ukraina. Den ryska armé man byggde med de reformer som inleddes 2009 har ju misslyckats, säger Carl Bildt.

Tidigare utrikesminister Carl Bildt.

Kan det påverka Rysslands utsikter att ta kontroll över invasionen och att vinna kriget?
– Om detta kommer att lyckas eller ej är högst osäkert. Kräver utbildning och övning och kräver vapen och ammunition. Och framför allt krävs tid, säger Carl Bildt och tillägger:
– Men den ryska ansträngningen skall inte underskattas. Stödet till Ukraina är avgörande för att möta detta.