Hotellägare vädjar till svenskar: Kom tillbaka

Publicerad 2023-07-28

Turister har dragit från de branddrabbade delarna av Rhodos.

Det märks redan av hos öns näringsidkare.

Hotell- och restaurangpersonal vädjar nu till svenska turister att inte avboka sina resor.

– Om turisterna inte kommer tillbaka förlorar alla här sina jobb, säger Katerina Koutsonouri som säljer utflykter till turister.

Tusentals turister har evakuerats från Rhodos brandhärjade områden och nu oroar sig hotell- och restaurangägare för att turisterna ska sluta åka och semestra på Rhodos.

– Jag är rädd att branden skrämt bort alla turister och att de inte kommer våga åka tillbaka hit, säger Katerina Koutsonouri.

Hon jobbar med att sälja utflykter på ett center i orten Faliraki som vanligtvis säljer guidade turer till exempelvis de populära vattenkällorna i naturområdet Seven Springs.

Katerina Koutsonouri: ”Många turister har redan åkt”

Det är mitt i högsäsong, men röken från bränderna har gjort att platserna inte längre är besökbara.

– Det är möjligt att vi kanske kan börja köra till Seven Springs igen om någon vecka när röken lagt sig, om bränderna inte tar fart på nytt, men många turister har redan åkt och de som är kvar är rädda för att åka upp i bergen, säger hon.

Tio procent av Rhodos har förstörts av bränderna, enligt lokala myndigheter. Enligt lokalbor är det mer. Men skalan av förstörelsen är i nuläget svår att mäta.

Ön är också beroende av turisterna eftersom de utgör 95 procent av Rhodos ekonomi.

– Om turisterna inte kommer tillbaka förlorar alla här sina jobb. Det är en svår situation, samtidigt har jag förståelse för att man inte vill åka på semester och se så mycket förstörelse, säger Katerina Koutsonouri.

Hotellägaren Vangelis Kipriotis är orolig över hur stor förödelse bränderna kommer skapa.

”Avboka inte”

Vangelis Kipriotis driver ett hotell i Ialysos, på norra Rhodos. Han oroar sig över hur stor förödelse bränderna kommer skapa. Men för turisterna borde det inte vara några problem längre, menar han.

– Visst, restaurangerna i Lindos är tomma, och många är rädda. Och det är inte trevligt att se, det sätter sig psykologiskt och upprör. Jag förstår, jag ser det också. Även om hotellen öppnar nästa år så kommer det bli det problem på grund av bilder som sprids på förstörelsen, säger han.

Svenskar på bargatan Orfanidou på Rhodos under onsdagen.

Men känner man Rhodos vet man var någonstans man kan röra sig och att man inte behöver vara rädd, menar han.

– Vi är på norra Rhodos och vi har inga problem. Nu är tiden rätt för att komma och hjälpa till på ön. Svenskar är ett av de bästa länderna vad gäller turism för Rhodos. Det är hög tid att de hjälper till också genom att inte avboka varken nu eller nästa sommar.

– Vi har fortfarande havet, vi har solen. Vi kanske inte har den finaste vyn för ögat just nu... men det kommer inte vara så för evigt, det kommer tillbaka, säger han, samtidigt som hans ögon fylls av tårar.

Servitören Dimirtis Salonitis: ”Mitt hjärta är hos dem i bränderna”.

”Mitt hjärta är hos dem i bränderna”

Flera lokalbor jämför bränderna i sommar mot de som härjade 2008 och som skadade ön för många år framöver. Men bränder beskriver de som mycket värre.

I Faliraki jobbar servitören Dimirtis Salonitis. Hans restaurang är fullbokad i kväll, till största delen av turister.

– Jag jobbar i kväll men mitt hjärta och mitt huvud är hos dem i bränderna. Det är allt jag kan tänka på, säger Dimirtis Salonitis och fortsätter:

– Men jag är inte rädd, och jag bor här. Om jag inte är rädd, varför ska då turisterna vara rädda? Jag är inte orolig, de kommer tillbaka. Kanske inte till de drabbade områdena, men till andra ställen.

Branden på Rhodos under tisdagen.