Dansk polis undersöker Bandidosförbud

TT-Ritzau

Publicerad 2023-06-02

Dansk polis ska undersöka om det finns laglig grund för att upplösa det kriminella mc-gänget Bandidos i Danmark. Arkivbild från en tysk Bandidosrättegång.

Dansk polis undersöker om det är möjligt att tvinga det kriminella mc-gänget Bandidos att upplösas i Danmark. En förutsättning är att det går att bevisa att Bandidos verkar genom våld.

Den danska riksåklagaren har tillsammans med Rigspolitiet beslutat att inleda en större utredning för att samla in bevis. Den väntas pågå fram till årsskiftet.

Sedan tidigare har det kriminella nätverket Loyal to familia tvingats att upplösas. Den processen tog tre år och ledde fram till att Danmarks högsta domstol 2021 godkände att Loyal to familia inte skulle få finnas i Danmark, eftersom nätverkets verksamhet byggde på våld. Det innebär att det i dag är straffbart att exempelvis bära nätverkets symboler.

Bandidos är betydligt äldre än Loyal to familia och finns representerat i flera städer i Danmark.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) välkomnar polisens utredning och framhåller i ett pressmeddelande att alla tillgängliga medel ska användas i kampen mot kriminella grupperingar.