Cecilia, 24, skulle hämta ut ett paket – dömd till 1,5 års fängelse

Uppdaterad 2024-01-26 | Publicerad 2024-01-25

Cecilia Ahlqvist, 24, är dömd till 1,5 års fängelse.

På måndag ska hon inställa sig.

Nu delar hon sin historia med andra på Tiktok.

– Jag vill uppmärksamma hur illa det kan gå, trots att man inte gjort så mycket fel, säger hon.

I flera år levde Cecilia Ahlqvist, 24, under hot från en närstående. Personen misshandlade henne både fysiskt och psykiskt, och hon försökte flera gånger bryta kontakten med honom.

I våras beställde han ett paket i hennes namn. Nu ska hon sitta i fängelse för det.

– Han beställde paketet och satte upp mitt namn på det. När jag försökte stå upp mot honom hotade han mig. Antingen skulle jag hämta det eller så fick jag ta det med ”grabbarna som skulle få paketet”, säger hon.

Cecilia började dela sin historia på Tiktok för att hjälpa andra – och uppmärksamma hur illa det kan gå. På måndag ska hon inställa sig i fängelset för att avtjäna sitt straff.

Sa att det var motorcykeldelar

Efter att mannen hade beställt paketet sa han åt henne att hämta ut det åt honom.

Vad det innehöll, och varför det var beställt i hennes namn, fick hon inte veta. Bara att det vägde 7 kilo. Han sa att det skulle innehålla motorcykeldelar – men Cecilia blev misstänksam.

I domen framkommer det att hon sms:ade honom och frågade honom om paketet.

”Det är nått helt annat i paketet som kommer komma va? Men som du inte vill säga”, skrev hon.

Cecilia levde under hot i flera år. Samma person som utsatte henne för det beställde sedan ett paket med narkotika i hennes namn.

På grund av deras bakgrund, och på grund av allt han utsatt henne för, vågade hon inte säga emot honom, säger hon.

– Jag anmälde honom en gång när han misshandlat mig, men sedan hotade han mig, säger hon.

På grund av hennes rädsla för honom drog hon tillbaka anmälan, säger hon. Deras destruktiva relation framkommer också i domen, och både hovrätten och tingsrätten hänvisar till tidigare sms mellan Cecilia och mannen där det framkommer att han varit hotfull mot henne.

”Agerade med likgiltighetsuppsåt”

Dagen hon skulle hämta ut paketet hämtade mannen upp henne. Vid postombudet fick hon dock veta att paketet inte fanns att hämta ut.

Tullen hade beslagtagit det.

Dagen efter dök flera poliser upp hemma hos Cecilia. De tog hennes telefon i beslag och gjorde en husrannsakan.

Senare fick hon veta att paketet som hon skulle hämta ut innehöll närmare 5,5 kilo narkotika. Utredningen visar att mannen beställt drogerna, men att han gjort det i hennes namn.

Trots det anses även Cecilia vara skyldig. Både tingsrätten och hovrätten skriver att hon agerat med så kallat likgiltighetsuppsåt. Hon anade att något var fel, men anmälde det inte till polisen.

Cecilia anmälde personen för misshandel men drog tillbaka den – på grund av hot, säger hon. På grund av misshandeln fick hon sy flera stygn i huvudet.

Döms till fängelse

Som bevis använde åklagaren Cecilias sms till mannen, samt några anteckningar från Cecilias dagbok. I dagboken framkommer det att hon tyckte att det var ”konstigt att han inte ville säga vad paketet innehöll om det inte var något kriminellt”.

”Av utredningen och Cecilia Ahlqvists egna uppgifter står det enligt tingsrätten klart att hon insett att det funnits en risk för att paketet innehållit narkotika. Genom att trots detta både godta uppdraget och försöka hämta ut försändelsen har hon förhållit sig likgiltig inför risken att paketet som hon försökt hämta ut innehöll narkotika”, skriver tingsrätten.

Domen överklagades, men fastställdes i hovrätten. Cecilia är tidigare helt ostraffad, men nu ska hon avtjäna 1,5 års fängelse för försök till grovt narkotikabrott.

Mannen dömdes till två års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Delar sin berättelse på Tiktok

I väntan på att inställa sig till anstalten har Cecilia börjat dela sin berättelse på Tiktok. Där berättar hon om vad som hänt, varför hon dömdes och även om mannen som utsatte henne för den tidigare misshandeln.

– I början när jag började dela mina Tiktoks skakade jag konstant. I september blev jag också diagnostiserad med PTSD på grund av vad den här personen utsatt mig för, säger hon.

– Jag vill uppmärksamma hur illa det kan gå, trots att man inte gjort så mycket fel. Det är tyvärr väldigt många tjejer som råkar ut för liknande saker, som har destruktiva relationer och relationer de inte kan bryta. Det finns också många som lever på skyddat boende som inte har möjlighet att prata öppet om det här, men det kan jag göra.

Ska mötas upp och gå in tillsammans

Efter det har flera unga kvinnor i samma situation hört av sig till henne. Hon berättar att de skapat en grupp och att de hjälper varandra, delar erfarenheter och stöttar varandra där.

– Det har varit jättemånga tjejer som skrivit till mig, och som gått igenom liknande saker. Vi är också en liten grupp med tjejer som ska ställa in sig på samma anstalt, säger hon.

En av kvinnorna som hon fått kontakt med ska infinna sig på anstalten på måndag – samma dag som Cecilia. De har bestämt att de ska mötas upp utanför byggnaden och gå in tillsammans.

– Det känns väldigt nervöst, men ångesten blir värre desto längre jag drar ut på det. Jag kände mig väldigt ensam när jag släpptes från häktet, men det har hjälpt jättemycket att dela det här med andra i samma situation, säger Cecilia.

Vill läka i fängelset

Cecilia säger att hon försöker tänka positivt och att hon vill använda tiden i fängelset till att bearbeta allt hon varit med om och läka.

– Den här personen tog alla mina pengar, han tog mitt boende, min ekonomi. Han har styrt hela mitt liv – vad jag gjorde, var jag var och vilka jag träffade. Han försökte ha kontroll på allt, säger hon.

– Jag blev så nedbruten och manipulerad av honom. Jag försöker se tiden i fängelset som en möjlighet att försöka bearbeta det jag varit med om, jag vill plugga och få struktur på mitt liv igen.

Följ ämnen i artikeln