Så vandrar du säkert i fjällen i sommar

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2023-06-18

De svenska fjällen har hundratals mil av uppmärkta vandringsleder. Arkivbild.

Fler och fler vill uppleva fjällens ljusa nätter och storslagna landskap under sommaren. Men det gäller att vara förberedd för att klara påfrestningarna.

– Vädret och brister i utrustningen är oftast det som gör att man hamnar i nöd, säger fjällsäkerhetsexperten Per-Olov Wikberg.

Särskilt korta fjällvandringar i närheten av fjällens vintersportanläggningar blir allt mer populära.

– Det är många nya fjällbesökare som tillkommit, framför allt under pandemin då man inte kunde åka utomlands. Den gruppen har fortsatt vara i fjällen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare för Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Oavsett om aktiviteten sträcker sig över en eller flera dagar är det viktigt att ha både rätt utrustning och kunskap i ryggsäcken.

Snabba väderomslag

Framför allt de nya fjällbesökarna underskattar oftast vädret, enligt Wikberg.

– Vädret kan ställa till det när det blir kallt, blåsigt och till och med snö på sommaren. Det är återkommande i fjällräddningens uppdrag – folk blir trötta eller är för dåligt utrustade och behöver därför hämtas.

Här är valet av kläder betydelsefullt. Per-Olov Wikberg betonar att utrustningen inte behöver vara dyr eller avancerad. Men nya skor bör vara ingångna inför fjällturen, tältet testat, och packningen innehålla regn- och vindtäta skalplagg, värmeplagg och ett torrt ombyte.

– Vädret kan man få förvarning om, exempelvis via SMHI, men man ska vara medveten om att det kan slå om snabbt.

Karta och kompass

Ett annat grundtips är att hålla sig till de markerade vandringslederna.

– Vi har 600 mil uppmärkt sommarled. Där finns det bra broar, vägvisare, hjälptelefoner med mer. Det är tryggt och säkert, säger Per-Olov Wikberg.

Karta och kompass är också att rekommendera. Batteriet i mobilen kan ta slut och kartan ger överblick när turen planeras i förväg.

Ett meddelande till en vän eller släkting med information om färdväg och tid för återkomst är enligt Wikberg en enkel försäkring.

– Förbereder man sig både mentalt och utrustningsmässigt blir det så mycket bättre.

ANNONS