Tre svenskar gripna för skjutning i Norge

TT-NTB

Publicerad 2023-12-18

En svensk man skadades allvarligt vid en skjutning utanför en idrottshall i norska Moss i november. Arkivbild.

Tre svenska män har gripits efter en skjutning i Moss söder om Oslo den 28 november.

En 30-årig svensk skadades allvarligt och har ännu inte hörts av polis.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att utredningen visar att de tre gripna har kopplingar till kriminella nätverk i Sverige, men att det är för tidigt att säga något om vilka konflikter eller nätverk som ligger bakom skottdådet.

Man anser sig dock ha en god bild över händelseförloppet och vilka roller de gripna männen haft.

Svensk polis kopplades in bara några timmar efter skottlossningen. En av männen greps i Stockholm i månadsskiftet, de övriga två greps i Göteborgsområdet på söndagskvällen.

– Vi har inte velat kommentera det första gripandet av hänsyn till gripandena som gjordes under söndagen, säger åklagare Christian Gjølberg Finnanger.

Till GP säger han att två av männen är i 20-årsåldern och en i övre tonåren.

Männen befinner sig fortsatt i svenskt förvar, men har begärts utlämnade till Norge. De misstänks för mordförsök och medhjälp till mordförsök.

Skjutningen i Moss inträffade på eftermiddagen den 28 november utanför en idrottshall. Offret, även han en svensk man, träffades av flera skott. Han låg initialt i koma, men polisen har de senaste veckorna inte velat kommentera hans hälsotillstånd.

Skjutningen har spätt på den norska oron för att den pågående våldsvågen i Sverige ska sprida sig västerut.

Enligt den norska rikskriminalpolisen Kripos är svenska kriminella nätverk verksamma över nästan hela Norge och man kan se tecken på svenskt inflytande över norsk organiserad brottslighet. Det handlar till exempel om att gängkriminella beställer grova brott av personer i samma kretsar i Sverige.