Göteborg

Tonåringar frikänns för mordet på 16-åring

Av: 

Sebastian Comar Alm

NYHETER

Två tonåringar misstänktes ha skjutit ihjäl en 16-årig pojke i mars förra året.

Enligt åtalet sköts 16-åringen med en kalasjnikov och en revolver utanför en skola i Biskopsgården i Göteborg.

I dag friades båda tonåringarna av tingsrätten.

Sent på kvällen den 11 mars 2020 sköt två maskerade personer ihjäl en 16-årig pojke utanför en skola i Biskopsgården i Göteborg.

16-åringen och flickvän besköts med både en kalasjnikov och en revolver. Pojken dog, hans flickvän träffades av ett skott i magen men överlevde.

”Det kvarstår tvivel”

Under polisens omfattande mordutredning misstänktes ett tiotal personer – innan fokus hamnade på de två tonåringar som åtalades. När polisen kartlägger de två framgår att de befinner sig i utkanten av ett av Biskopsgårdens två rivaliserande gäng. Bland annat fångades en av dem på bild då han mötte en person högre upp i gängets hierarki.

De åtalade, i dag 17 och 19 år gamla, friades båda när domen i dag föll i Göteborgs tingsrätt – trots omfattande indicier.

– Trots polisens stora ansträngningar för att spåra gärningsmännen kvarstår tvivel om att sjuttonåringen skulle ha varit en av gärningsmännen, säger Henrik Andersson, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Motivbilden: En gängrelaterad gåta

Den mördade 16-åringen beskrivs som en ”skötsam kille”, som inte dömts för brott. Frågan om varför han sköts ihjäl har varit central i både förundersökning och förhandling. Enligt åklagare Thomas Willén är mordet en hämndattack i gängkonflikten mellan Biskopsgårdens södra och norra gäng. 16-åringens äldre bror beskrivs som en ledargestalt i den norra falangen och de åtalade kopplas till den södra.

– Klart är att gärningen utlösts av konflikten mellan de här två grupperingarna. Målsäganden är inte knuten till den, mer än att han har en släkting som ingått i striderna, säger Thomas Willén, åklagare, till GP.

Mjukisbyxor och cykel centrala i utredningen

Enligt förundersökningen lämnade de två nu frikända brottsplatsen på varsin cykel. Övervakningsfilmer visar flyktväg då de fångats cyklandes från platsen. Enligt polisens utredning hittades vapen, cyklar och ett par mjukisbyxor där en av männens dna återfinns.

– Vi vet med stor säkerhet att de använts av gärningspersonerna direkt efter händelsen och det är givetvis en uppgift som bidrar till att förundersökningen går framåt, konstaterar dåvarande åklagaren Linda Wiking till GP.

Cyklarna, övervakningsbilderna, mjukisbyxorna med dna-träffen och vapnen till trots – så frikänns männen för mordet.

Däremot döms 17-åringen till fyra månaders sluten ungdomsvård för ett grovt vapenbrott. 19-åringen döms till villkorlig dom och böter för hot mot tjänsteman.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Apohem

Köp nu

En av elcyklarna som användes vid mordet.
Ett automatvapen av märket Kalasjnikov som polisen hittade i en väska tillsammans med revolvern. Vapnet låg skarpladdat i väskan.
Revolver som användes vid mordet.
Strax innan mordet fångades två personer på film av en övervakningskamera.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Mord

Göteborgs tingsrätt

Biskopsgården