Nyheter

Friandet av Hermansson överklagas till HD

Av: 

TT

Ann-Sofie Hermansson har friats i både tingsrätt och hovrätt från anklagelser om förtal av två kvinnor som hon utpekat som terrorister. Nu vill de två kvinnorna att Högsta domstolen ska ta upp fallet. Arkivbild.
Ann-Sofie Hermansson har friats i både tingsrätt och hovrätt från anklagelser om förtal av två kvinnor som hon utpekat som terrorister. Nu vill de två kvinnorna att Högsta domstolen ska ta upp fallet. Arkivbild.

NYHETER

Den friande domen mot expolitikern Ann-Sofie Hermansson överklagas till Högsta domstolen. Kvinnorna som känner sig kränkta av Hermansson vill att domstolen ska pröva vilka uttalanden som kan anses vara förtal.

De båda utpekande kvinnorna skulle ha suttit med i en paneldebatt efter en visning av filmen ”Burka Songs 2.0” våren 2018. Men visningen ställdes in av Göteborgs stad med hänvisning till att filmen var för ensidig. Det var i den efterföljande debatten som Ann-Sofie Hermansson (S), som då var kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, i sin blogg kallade kvinnorna som ”extrema röster” som ”försvarat terrorister”.

Vill pröva uttalanden

De båda kvinnorna polisanmälde Hermansson, men när utredningen lades ned valde de att väcka enskilt åtal mot Hermansson som de anklagade för grovt förtal. Både tingsrätt och hovrätt friade Hermansson med hänvisning till yttrandefriheten.

Kvinnorna har nu genom sitt ombud överklagat både tingsrätts- och hovrättsdomen till Högsta domstolen. De ser ett behov av ett prejudikat.

”Det finns ett behov av att underrätterna får vägledning i frågan om hur förtalsbestämmelsen ska tillämpas för att ett skydd för enskildas anseende ska kunna åstadkommas samtidigt som den offentliga debatten inte hämmas i oacceptabel utsträckning. Rättsläget är med avseende på centrala frågor i tillämpningen av förtalsbestämmelsen oklart”, skriver de i överklagandet.

”Inte oklart rättsläge”

Kvinnorna vill också att Hermansson döms för grovt förtal alternativt förtal och att de båda slipper betala skadeståndet på 9 000 kronor vardera. De vill också att HD befriar dem från att betala Hermanssons rättegångskostnader på drygt en halv miljon kronor och istället dömer Hermansson att betala deras rättegångskostnader.

Allan Stutzinsky är Hermanssons försvarare.

– Rättsläget är inte oklart. De bedömningar som både tingsrätten och hovrätten gjort behöver inte klarläggas, kommenterar Allan Stutzinsky.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: