Modi: Indien ska vara klimatneutralt till 2070

Av:  TT-AFP

Indiens premiärminister Novandra Modi talar vid klimattoppmötet i Glasgow.
Indiens premiärminister Novandra Modi talar vid klimattoppmötet i Glasgow.

Indiens premiärminister lovar att landet ska vara klimatneutralt till 2070. Det är ett betydligt senare datum jämfört med vad både USA, Europa och Kina sagt.

Frågan om när världsekonomin kan komma att bli klimatneutral är central för klimattoppmötet i Glasgow.

Nu står det klart att Indien som sista land bland de stora ekonomiska spelarna har spikat sin plan.

– Till 2070 kommer Indien att ha nått sitt mål om nollutsläpp, säger premiärminister Narendra Modi vid mötet med 120 världsledare i Glasgow.

Det kan jämföras med USA och EU, som båda satsar på att nå klimatneutralitet vid 2050. För Kinas del är det 2060 som gäller.

Modi presenterade även ett antal delmål. Det handlar bland annat om att minska utsläppen med 45 procent per capita till 2030 och att öka andelen energi från förnybara källor från det tidigare målet 450 till 500 gigawatt-timmar.

Premiärministern för världens näst folkrikaste nation passade även på att rikta kritik mot de rika länderna. Han pekade särskilt på misslyckandet med att varje år bidra med totalt 100 miljarder dollar till en fond som ska hjälpa utvecklingsländer med klimatomställningen.

– Vi känner alla till sanningen som gör gällande att de finansiella löften som givits om klimatfinansieringen har visat sig vara tomma, säger Modi.

Publisert: