Kämpar för träd i Paris: "Stadens lungor"

Av:  TT-AFP

Politikernas planer på att fälla träd vid Eiffeltornet har skapat ilska i den franska huvudstaden. Arkivbild.
Politikernas planer på att fälla träd vid Eiffeltornet har skapat ilska i den franska huvudstaden. Arkivbild.

Paris ska bygga om kring Eiffeltornet inför sommar-OS 2024. Men planerna på att fälla gamla träd för att ge plats åt turistanläggningar väcker ilska.

Borgmästarkontoret vill bygga nya turistanläggningar och kontor vid foten av Eiffeltornet – något som hotar gamla träd. Nu har miljöorganisationer startat en namninsamling för att få borgmästaren att att ändra sig.

”Vi förkastar fällandet och äventyrandet av tiotals livskraftiga träd, särskilt vad gäller de 200-åriga och 100-åriga träden, som är stadens verkliga lungor”, står det i uppropet som hittills har samlat 35 000 underskrifter.

Från politikens håll försöker man blidka missnöjet med eftergifter.

– Inga hundraåriga träd ska huggas ner, säger vice borgmästare Emmanuel Gregoire.

Enligt hans kansli kommer man inom kort att presentera en ny plan som för närvarande innebär att antalet planerade trädfällningar skalas ner från 42 till 22 träd.

Kansliet framhåller att projektet innehåller planer på att plantera nya träd och skapa gröna ytor i den franska huvudstaden.

– De skapar en del växtlighet, men de förstör också mycket av den på samma gång, säger Philippe Khayat på SOS Paris, en av organisationerna bakom protesterna.

Publisert: