Larmet: Kräftgång för delikatessen i år

I år är det ett ovanligt dåligt kräftår och det kan bli huggsexa om delikatessen.

Främst har det att göra med det varma vädret.

– Vi har fått lite sämre tillgång på kräftor i år, jämfört med vanliga år, säger Johanna Eurén på Willys.

Kräftpremiären är en högtid för många svenskar. Men i år kan det vara svårare att få tag i de små djuren.

Det beror framförallt på den kraftiga värmen som drabbat regionerna kring Medelhavet.

Kräftorna blir stressade av värmen och svårare att få tag i.

– När det blir varmt i vattnet, över 25 grader, så går kräftorna ut på djupt vatten för att kyla ner sig helt enkelt, säger Tom Arnbom, expert på hav och arter på WWF.

Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys, bekräftar att tillgången är sämre i år.

– Vi hade nog kunnat sälja mer. Men det är inget vi kan göra åt saken, utan det är som det är, säger hon.

Nu kan det bli ont om kräftor och kanske inte räcka till alla kunder.

– Lite först till kvarn kan det bli, säger Johanna Eurén, men tillägger att hon hoppas att ingen ska behöva ställa in sin planerade kräftskiva.

Kräftskivan är hotad i år.
Kräftskivan är hotad i år.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN