Hotet mot Trump efter knivdådet: ”Näst på tur”

Publicerad 2022-08-15

Knivattacken mot författaren Salman Rushdie hyllas i regimtrogen iransk media.

På tidningen Kayhans förstasida beskrivs dådet som en ”hämnd från gud”.

Samtidigt hotar man med att Donald Trump kan stå näst på tur.

Salman Rushdie, 75, är på bättringsvägen, men vårdas fortsatt på sjukhus efter att ha knivhuggits tolv gånger under ett framträdande på Chautauqua-institutet söder om Buffalo.

Attacken har gett eko över hela världen och den misstänkte gärningsmannen Hadi Matar, 24, lovordas nu i iransk media.

”Gud har tagit ut sin hämnd på Rushdie”, skriver tidningen Kayhan, enligt The Telegraph.

Salman Rushdies Satansverserna publicerades 1988. Boken är bannlyst i den muslimska världen, eftersom man anser att boken ger en felaktig bild av profeten Muhammed. En fatwa utfärdades, med budskapet var att författaren måste avrättas eftersom boken var hädisk mot islam. Rushdie har levt med ett pris på sitt huvud sedan dess.

”Kommer frukta för sina liv”

Den indisk-brittiske författaren har levt med ett pris på sitt huvud i mer än tre årtionden efter boken ”Satansverserna” som väckte ramaskri i delar av den muslimska världen.

Hadi Matar, 24, släpas bort från scenen samtidigt som Salman Rushdie vårdas vid sidan av.

Men det är inte bara Rushdie som är i fara, enligt tidningen.

”Attacken visar att det inte är så svårt att ta ut en liknande hämnd på Donald Trump och Mike Pompeo (tidigare utrikesminister). Från och med nu kommer de att frukta ännu mer för sina liv", skriver tidningen.

Iran har flera gånger hotat Trump och Pompeo med hämnd efter raketattacken i Bagdad i januari 2020 där toppgeneralen Qassem Soleimani dödades.

Donald Trump.

”Har sig själva att skylla”

Kayhan är en av Irans mest konservativa tidningar och chefredaktören har personligen valts ut av landets högsta ledare ayatollah Ali Khamenei.

Irans regering förnekar att man skulle ha haft något med mordförsöket på Rushdie att göra, men en talesperson väljer ändå att gå hårt åt författaren:

– Salman Rushdie och hans supportrar har sig själva att skylla för det som hände, säger han enligt Sky News och fortsätter:

– Yttrandefriheten rättfärdigar inte Salman Rushdies förolämpningar av religionen och kränkningen av dess helighet.

Hadi Matar, 24 (i mitten) med sin försvarsadvokat Nathaniel Barone (till vänster) i Chautauqua County Courthouse i Mayville, New York, i lördags. Matar står anklagad för mordförsök och misshandel.

Den misstänkte gärningsmannen Hadi Matar, 24, är född i USA och har enligt bland andra NBC uttryckt stöd för shiaextremism och Irans regim i sociala medier.

Han ställdes på lördagen inför rätta och delgavs misstanke om bland annat mordförsök, men nekar till brott, uppger försvararen Nathaniel Barone enligt CNN.