Nordkorea

Nordkorea släpper ny propagandafilm – liknas med trailer till actionfilm

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

I samband med Nordkoreas kritiserade raketuppskjutning släppte landet en ny propagandafilm.

Klippet, som påminner om en trailer till en actionrulle, har fått stor spridning på sociala medier.

– I våra ögon uppfattas den som ganska konstig, men jag tror att den tagits emot väl internt i landet, säger Nordkoreaexperten Niklas Swanström.

I samband med Nordkoreas uppskjutning av den ballistiska roboten Hwasong-17 i torsdags släpptes en film på den statliga nordkoreanska tv-kanalen KCTV.

Till tonerna av dramatisk musik och i slow motion visar filmen hur landets diktator Kim Jong-un, iklädd svart skinnjacka och svarta solglasögon, kliver ut från en hangar där roboten skymtar i bakgrunden.

Senare klipp, även dem i slowmotion, visar hur diktatorn, tillsammans med två män i militärkläder, fokuserat tittar på sina klockor.

Kim Jong-un tar därefter av sig sina solglasögon och nickar – sedan skjuts långdistansroboten iväg.

Experten: Vill visa en stark och modern ledare

Propagandavideon har fått stor spridning på sociala medier och liknas av flera internationella medier med en trailer till en actionfilm.

​Niklas Swanström.

Filmens annorlunda utseende har även fått experter att reagera på att man flyttat mycket av fokuset från själva vapnet till Kim Jong-un.

Niklas Swanström, säkerhetspolitisk forskare vid institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, säger att han filmens utseende är anpassad för den unga generationen nordkoreaner.

– Filmen är internt fokuserad. De vill visa en stark, modern och självsäker ledare som är villig att styra landet. I våra ögon uppfattas den som ganska konstig, men jag tror att den tagits emot väl internt i Nordkorea, säger Niklas Swanström.

Landets befolkning är i princip helt isolerade från omvärlden, och Niklas Swanström säger att många unga nordkoreaner sannolikt aldrig har sett en Hollywoodfilm.

–Den här actioninspirerade propagandafilmen blir därför något nytt för dem.

Nordkorea har sannolikt mer på gång

Vid flera tillfällen under de senaste åren har Kim Jong-un i perioder varit frånvarande. Att han ibland inte synts till har väckt internationella spekulationer kring diktatorn hälsa.

– Med anledning av det kan det här också vara en signal utåt för att visa att han inte är sjuk, säger Niklas Swanström.

I samband med uppskjutet av Hwasong-17 gjorde Kim Jong-un också hotfulla uttalanden mot USA som omgående fördömde testskjutningen.

Propagandafilmen inleds med att Kim Jong-un och två män i militäruniform kliver ut ur en hangar där roboten syns i bakgrunden.

Enligt AFP har Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan också sagt att USA väntar sig fler provokationer från landet.

Även Niklas Swanström tror att omvärlden har mer att vänta från Nordkorea framöver.

– Man kan konstatera att de kommer undan med mycket just nu när Västvärldens och USA:s ögon är riktade mot kriget i Ukraina och fokus ligger på sanktionerna mot Ryssland. Nordkoreas tester är planerade långt i förväg, men de kommer accelerera nu och jag är säker på att vi kommer se fler testningar, säger Niklas Swanström.

Krav på nya sanktioner

Uppskjutningen av roboten har mötts av kraftig internationell kritik. På fredagen enades de mäktiga G7-länderna – USA, Kanada, Japan, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien – om ett skarpt fördömande.

Senare på fredagen möttes FN:s säkerhetsråd för att diskutera ett svar på Nordkoreas senaste provokation. Under mötet uppgav USA att den senaste uppskjutningen innebar ”allt farligare provokationer” som borde mötas med tuffare sanktioner, rapporterar AFP.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkorea

USA