Långa köer i Dover tredje dagen i rad

Av:  TT-AP

Köer på vägen till Dovers hamn och Eurotunneln under lördagen.
Köer på vägen till Dovers hamn och Eurotunneln under lördagen.

Bilköerna i Dover fortsatte för tredje dagen i rad när semesterlediga britter väntade på att ta färjan till Frankrike. Även vid Eurotunneln var väntetiderna fortsatt långa på söndagen.

Trafikkaoset har pågått sedan i fredags. Många skolor har påbörjat sommarlovet och brittiska familjer kan för första gången efter pandemin fritt resa utomlands.

Förare som ville ta närliggande Eurotunneln till den franska sidan fick fortfarande vänta i 90 minuter på att checka in på biltåget.

Den värsta proppen har dock lättat något jämfört med de senaste dagarna, enligt Doug Bannister, hamnchef i Dover, som tackar personalen för deras insatser under ”oerhört utmanande dagar”.

Alla kontrolleras

Tusentals resenärer tvingades på lördagen vänta i timmar. Som mest fick en familj köa i elva timmar för att få checka in på biltåget i Eurotunneln, och lastbilschaufförer vittnar om 18 timmars väntan.

– Du vet, innan brexit behövde du bara vifta med ditt pass och de kanske tittade på det, kanske inte. Nu kontrolleras alla och stämplas, säger chauffören Natalie Chapman på Logistics UK.

Mera byråkrati

Brittiska politiker har skyllt resekaoset på fransmännen, som man anser inte har bemannat gränsen tillräckligt. Men franska myndigheter samt hamn- och gränspersonal på båda sidor har lagt skulden på brexit.

Gränskontroller och extra pappersarbete för frakttrafiken återinfördes när Storbritannien i fjol lämnade EU, och fri rörlighet för människor och varor hindrades.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss säger att hon haft ett ”bra samtal” med sin franska kollega Catherine Colonna. Enligt Colonna finns det behov av att förbättra gränsövergången vid Dover.

Publisert: