Marijuana legaliserat i Thailand

Av:  TT-AP

En kund tittar på varor på ett kafé som säljer cannabis i Bangkok på torsdagen.
En kund tittar på varor på ett kafé som säljer cannabis i Bangkok på torsdagen.

Från och med denna torsdag är det lagligt att odla och äga marijuana i Thailand. Men det ges inte ett entydigt klartecken för att röka det.

Den thailändska regeringen slog tidigare i år fast att cannabis har ”flera medicinska fördelar” och ett lagförslag för en legalisering började förberedas. På torsdagen träder den nya lagen i kraft.

– Jag kan säga det rakt ut, att jag är en cannabisrökare. Jag behöver inte dölja det, som tidigare när det stämplades som en illegal drog, säger 24-årige Rittipong Bachkul, dagens första kund på ett cannabissäljande kafé i Bangkok.

Landets folkhälsoministers uttalade ambition är att distribuera en miljon marijuanafrön till folket från och med fredag. Invånare som odlar behöver registrera sig och uppge att det görs i medicinskt syfte. Regeringen säger att det bästa är att bygga ”en medvetenhet” om drogen snarare än att kontrollera och straffa människor som använder den.

Den understryker samtidigt att konsumtionen endast ska ske i medicinskt syfte: att röka cannabis offentligt kan ännu ge påföljder som dyra böter eller kortare fängelsestraff, om det bedöms ske på ett problematiskt vis.

Publisert: