Coronapandemin

Smittan skenar i Tyskland – oro över tomten och Delta

Av: 

Sebastian Comar Alm

NYHETER

I Europa växer oron för att det stundande julfirandet ska bli en smittobomb där coronaviruset får stor spridning.

I Tyskland har smittan skenat i flera veckor – och är nu uppe på rekordnivåer.

– Vi måste se till att vintersäkra vårt land, säger Olaf Scholz (SPD), vicekansler i Tyskland.

När coronavaccinets effekt börjat avta har smittotalen skenat i Europa. Tyskland är ett av de värst drabbade länderna.

I torsdags rapporterades över 50 000 nya coronafall – landets högsta dagssiffra någonsin. Över hälften av de smittade som är 60 år eller äldre är vaccinerade, skriver Bild.

Jul i Berlin 2020.

12 000 soldater redo att skickas in

Vanligtvis innebär julen att familj och vänner ser till att umgås. När restriktioner lättades världen över så var det nog många julälskare som såg fram emot ett normalt firande.

Från politiskt håll växer oron för att tomtens ankomst ska agera trojansk häst för deltavarianten. Tysk militär har därför 12 000 soldater i beredskapsläge – redo att stötta sjukvården under jul.

I ett tal till nationen höjde den tyske vicekansler, Olaf Scholz (SPD), ett varningens finger, rapporterar Deutsche Welle.

Coronatestning i Berlin julen 2020.

– Vi måste se till att vintersäkra vårt land. Viruset är fortfarande mitt bland oss och hotar våra medborgares hälsa, säger Olaf Scholz (SPD), vicekansler i Tyskland.

Även Angela Merkel är oroad, skriver Bloomberg. Hon menar att landets hårt ansatta sjukvård är en direkt konsekvens av medborgares ovilja att vaccinera sig.

– Det är en tydlig länk mellan antalet vaccinerade och antalet smittade. Vi går nu flera väldigt tuffa veckor till mötes och som ni förstår är jag väldigt oroad, säger Angela Merkel.

Ovaccinerade smittar vaccinerade

Ungefär 67 procent av den tyska befolkningen är dubbelvaccinerade mot covid-19, enligt Robert Koch Institute, RKI. Enligt experter är den siffran inte hög nog för att hålla viruset under kontroll – och den ovaccinerade delen av befolkningen får den fjärde vågen att stiga allt högre.

– Vaccinationsgraden är fortfarande under 75 procent av befolkningen. Det i kombination med lättade restriktioner har gjort att viruset kan sprida sig obehindrat bland de som inte vaccinerat säger, Christine Falk, professor inom immunologi.

Bland de smittade som kräver sjukhusvård är det ungefär fem gånger så vanligt att det handlar om personer som inte är vaccinerade. Det visar statistik från Robert Koch Institute.

– Det är en allvarlig skillnad mellan de som har vaccinerats och de som inte har vaccinerat sig. För varje coronafall av en vaccinerad person finns det tio coronafall av ovaccinerade personer, säger Christian Hesse, professor i statistik, till Bild.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Fruktar julkaos i ökande smittan: ”En nödsituation”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Vaccin

Tyskland