Ånge

En död och flera skadade i brand: ”Såg en kvinna bli räddad från taket”

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

En fullt utvecklad brand har under dagen rasat i ett flerfamiljshus i Ånge.

En person ska vara död och flera skadade, två allvarligt skadade.

– Det är både lättare och mycket svåra skador, säger inre befäl Lars Hammarström.

Stora resurser larmades under morgonen till Ånge där en brand pågått i flera lägenheter i ett flerfamiljshus.

En person har dött och en ska vara allvarligt skadad och förd till Sundsvalls sjukhus, säger polisen på en pressträff i dag. Anhöriga är underrättade.

Enligt räddningstjänsten ska 21 personer vara drabbade, varav en dött och en är mycket svårt skadad. Övriga har kunnat omhändertas på plats eller få vård på hälsocentral.

I räddningsarbetet har man räddat folk från balkonger och fönster. En person ska ha hoppat från huset.

– Det är både lättare skador och mycket svåra skador, säger Lars Hammarström, inre befäl vid räddningstjänsten.

– Två personer är svårt skadade och ett flertal har rökskador som de fått hjälp på plats eller fått besöka sjukvård för, säger Hammarström.

Stor sökinsats

Räddningstjänsten har genomfört sökinsatser i byggnaden och vid 12-tiden meddelar de att livräddningsinsatsen har avslutats.

Totalt är 25 personer skrivna i huset och polisen har varit i kontakt med samtliga. Det finns ingenting som tyder på att någon är kvar där inne.

– Vi har nu sökt igenom nästan hela huset, det är bara en liten spot längst upp på vinden som vi inte lyckats komma åt, säger Lars Hammarström.

Huset ska vara fyra våningar högt och där finns tolv till sexton lägenheter. Branden var spridd till flera av lägenheterna, till vinden och taket.

– Jag såg en kvinna bli räddad från taket, hade hon varit kvar där en kvart längre hade hon nog strukit med, säger vittnet Per Nilsson.

Branden har spridit sig till flera lägenheter.

Sjukhus har beredskap

Räddningstjänsten har klassat branden som en allvarlig händelse och ambulans, räddningstjänst, polis och helikoptrar larmades dit.

Krisledningen på Sundsvalls sjukhus är aktiverad och sjukhuset gick upp i katastrofberedskap i syfte att kunna ta emot ifall det är många skadade. Lite senare meddelade man att man gått ner från katastrofläge till stabsläge.

Även andra sjukhus i regionen är informerade och är i beredskap.

Ånge kommuns krisledning är även aktiverad och arbete pågår för att samordna och hjälpa de drabbade, uppger kommunen.

Flera personer ska ha först till sjukvård eller fått vård på plats med allt från lättare rökskador till svåra skador. Den person som hoppat från en balkong ska vara allvarligt skadad.

Ska upprätta sjukvårdstält

Branden ska ha startat i en lägenhet i huset enligt första larmet och nu ska även intilliggande fastigheter också evakueras.

Tält, bårar och filtar kommer också att upprättas på plats där personer med lindrigare skador kan vårdas.

Exakt hur allvarliga skadorna är kan räddningstjänsten inte säga i nuläget.

Börjar avveckla

Branden hade redan fått fäste när brandkåren kom dit och då prioriterade man livräddning. Släckning kom således i andra hand. Då räddningstjänsten nu är säkra på att ingen är kvar i byggnaden kommer de nu att fortstätta släckningsarbetet så gott det går.

– Vi kommer inte få spridning till andra hus, så pass kontroll har vi över branden. Vi kommer att börja avveckla styrkor snart, säger Lars Hammarström.

Sju lägenheter ska vara brandskadade och och nu fokuserar räddningstjänsten på att rädda värden och affektionsvärden från lägenheterna. De som drabbats av branden kommer få tillfälliga boenden.

”Inget som tyder på att den är anlagd”

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet, och man väntar nu på en kriminalteknisk undersökning. Omständigheter tyder på att det kan röra sig om oaktsamhet, uppger polisen.

– Det finns igenting som indikerar att det varit anlagt, säger Marcus Ceder, gruppchef vid polisen i Ånge.

I nuläget finns ingen misstänkt person.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ånge

Bränder