Musinvasion att vänta i vinter

Veronika Åström/TT

Publicerad 2021-11-20

Mössen gillar att ta sig in i husen så här års. Arkivbild.

Det rasslar i väggarna så här års. När vinterkylan står för dörren gör även mössen det. Enligt flera försäkringsbolag har antalet saneringar ökat kraftigt.

– Kurvan går spikrakt uppåt, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

När hösten gör sitt intågande är det inte bara vi som kurar ihop oss i husets värme. Även mössen söker sig till våra bostäder för att få värme och mat.

– Vi kan se en tredubbling sedan 2019 på våra saneringsbesök, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Det vanligaste är att mössen kommer på besök när det börjar bli lite kyligt i september och oktober.

– Men även om vi snart går in i december så är det fortfarande fullt möjligt att möss spatserar runt och söker sig in i bostäder på grund av en mild höst i södra Sverige, säger han.

Högt tryck

Springet brukar börja när det blir lite kyligare och innan snön kommit. Snön kan annars räcka till som ett isolerande täcke för mössen, enligt Jonas Sandström, chef för skadedjursservice och förebyggande arbete, på Länsförsäkringar Västerbotten.

– Vi ser också en väldigt stor ökning av gnagare. Vi har nu stora delar längs kusten där det inte finns någon snö och då kommer gnagarna in i bostäderna helt enkelt, säger han.

Enligt Sandström har de sett av ett väldigt högt tryck sedan i slutet av september.

– Det är en otroligt stor skillnad här i jämförelse med förra året. För Västerbottens räkning får vi gå ett par år bakåt för att se en sådan här hög aktivitet.

Ökningen stämmer överens med bilden som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har via sin applikation ”Mus i hus”, där folk rapporterar in fall, samt via deras fångster.

– Jag tror att ökningen har att göra med den stora värmeböljan och de skogsbränder som vi hade 2018, säger gnagarexperten Frauke Ecke, universitetslektor vid SLU i Umeå.

Fröförråd

– En effekt var att lönn, ask, och även ek och bok i södra Sverige, släppte väldigt många frön som gynnade mössen. Det finns fortfarande delar av det förrådet som ligger kvar på marken.

– I norra Sverige tillkommer det att det är ganska blött i skogarna och utomhus, och då letar sig mössen inomhus för bättre levnadsvillkor och mat.

En förklaring till den kraftiga ökningen av saneringar förra säsongen är också att Kemikalieinspektionen i december 2019 förbjöd användning av bekämpningsmedel mot möss för privatpersoner, enligt Anticimex.

Hittills i år har Anticimex hanterat 8 072 saneringar av möss sedan i september, men säsongen är långt ifrån slut än.

– Vi har inga signaler om att det ska vara extremt mycket möss än så länge, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

Täta håligheter

Han tipsar om några enkla sätt att hålla mössen borta.

– Det är bra om man försöker täta små håligheter, glipor under någon dörr och ett trasigt ventilationsgaller, säger Persson Vinnersten, och fortsätter:

– Det finns också godkända musfällor, där vi i första hand rekommenderar klassiska slagfällor.

Det kan också vara klokt att plocka undan allt det som mössen tycker om och att man diskar undan och tar ut sopor.

Men ett av de mest effektiva ”medlet” mot möss är ändå katten.

– Katter är jättebra mot möss. Till viss del kan det vara enbart lukten av katten som kan vara avstötande framför allt för möss.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig uppgift om användning av bekämpningsmedel för privatpersoner.