Statsministern hyllade ”urstarkt” stöd i Washington

Magdalena Andersson hyllade stödet för ett svenskt Natomedlemskap efter mötet med president Joe Biden i Vita huset.

Statsministern kallade det för ett historiskt steg.

– Under mörka tider, är det bäst att vara bland nära vänner, säger Andersson.

Efter överläggningar i Vita huset höll USA:s president Joe Biden, statsminister Magdalena Andersson och finske presidenten Sauli Niinistö varsitt anförande för pressen.

– Det är inte bara en vacker dag, det är en viktig dag. En mycket bra dag, säger Joe Biden i ett soligt Washington.

Presidenten försäkrade USA:s fulla stöd för Sveriges och Finlands ansökan om medlemskap i Nato. Biden talade berömmande om Sverige och Finland som två länder med god militär förmåga, livskraftiga ekonomier och starka demokratier.

– Svenska och finska trupper har redan tjänstgjort skuldra mot skuldra i Kosovo, Afghanistan och Irak. Både Sverige och Finland jobbar redan koordinerat med USA och våra allierade och partners för att hjälpa det modiga folket i Ukraina som försvarar sin frihet mot den ryska invasionen, säger Biden.

Andersson: Mer pengar till försvar

Magdalena Andersson tackade för det ”urstarka” stödet från presidenten och politikerna i kongressen.

– Situationen i Ukraina påminner oss om de mörkaste dagarna i den europeiska historien. Jag vill säga, att under mörka tider, är det bäst att vara bland nära vänner, säger Andersson.

Den svenska ansökan om medlemskap i Nato, efter 200 år av alliansfrihet, kallade Andersson för historisk. Statsministern betonade att Sverige är i färd öka sin militära förmåga.

– Med Sverige och Finland som medlemmar Nato kommer också bli starkare. Vi är säkerhetsförsörjare med sofistikerade försvarsförmågor. Vi är förkämpar för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter, säger Andersson.

Inga nya besked om Turkiet

Statsministern höll under eftermiddagen, efter ytterligare möten med politiker från i kongressen, däribland representanthusets talman Nancy Pelosi, en pressträff – och fick där flera frågor om den skavande situationen med Turkiet.

– Vi ska försöka reda ut de frågetecken som kan finnas, säger Andersson och betonar att samtal pågår på flera nivåer.

Men visst har USA en central roll, frågade en av journalisterna.

– Först så pratar vi naturligtvis bilateralt med Turkiet och så får vi se hur saker och ting utvecklar sig. Men jag kan konstatera att det finns ett mycket starkt stöd i Nato för att Sverige och Finland ska bli medlemmar.

Publisert: