Klimatforskare: "Tornador kan bli kraftigare"

Av:  Fredrik Fahlman/TT

Lippstadt, Tyskland där kraftigt regn och tre tornador dragit fram.
Lippstadt, Tyskland där kraftigt regn och tre tornador dragit fram.

Två tornador på ovanliga platser – på samma dygn. Enligt en forskare kan klimatförändringar göra att det extrema väderfenomenet ökar i styrka.

Under fredagen drabbades både västra Tyskland och delstaten Michigan i USA av tornador. Väderfenomenet är mycket ovanligt på de båda platserna.

Enligt Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, kan klimatförändringarna ha påverkan på extrema väderhändelser som tornador.

– En varmare atmosfär har mer energi. Den kan också ta upp mer vattenånga som frigör extra energi, antingen när den kondenseras eller när det bildas moln. Det kan bli mer intensivt väder till följd av det, säger han.

Kan öka i intensitet

Därför kan tornador definitivt bli kraftigare, menar Kjellström. Och i Sverige kan tromber – en mildare typ av tornado som förekommer här – bli mer intensiva när det blir varmare.

Samtidigt understryker han att det är svårt att göra beräkningar på ifall tornador blir vanligare.

– Även om de är mäktiga så är de relativt småskaliga. I våra väderprognosmodeller så är de inte helt lätta att fånga. De flesta klimatmodeller har för grov upplösning och urvalet är för litet för att få någon slags statistisk säkerhet, säger han.

Minst två döda

I de båda tornadorna i Tyskland och USA är förödelsen stor. I Michigan rapporteras det att hustak slitits av och träd blåst omkull, vilket resulterat i kapade elledningar. Även i Tyskland ska taket ha blåsts av ”otaliga” hus.

Den tyska polisen meddelar att 43 personer i staden Paderborn har skadats, varav 10 allvarligt. Minst en person ska ha omkommit och en kvinna vårdas för livshotande skador.

Även i Michigan är ett 40-tal personer skadade, och en person har mist livet till följd av ovädret.

Enligt Kjellström är det av yttersta vikt att skydda sig om man får en tornadovarning.

– En fullt utvecklad tornado förstör i princip allt i sin väg. Det räcker med att se tv-bilder för att förstå förödelsen, säger han.

Publisert: