Gul varning för skyfall och översvämningar

SMHI varnar för skyfallsliknande regn och översvämningar.

Samtidigt uppmanas bilförare att ta det försiktigt i trafiken under helgen.

– Det kommer vara väldigt mycket fordon där ute tror vi, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn. Varningen gäller från klockan 11.00 på fredagen i delar av norra Stockholm, Uppsala och delar av Västmanland, Gävleborg och Dalarna i dag.

När SMHI går ut med en gul skyfallsvarning väntas det komma minst 35 millimeter regn på tre timmar.

Då det i vanliga fall regnar 60 till 100 millimeter i maj månad i de berörda områdena väntas närmare en halv månads regn under dagen, skriver SvD.

Arkivbild.
Arkivbild.

Risk för översvämningar

Mikael Luhr, meteorolog på Klart, varnar också för översvämningar.

–Det kan bildas väldigt kraftiga regnskurar som kanske också har inslag av åska. I samband med det kan det komma stora mängder på kort tid och då finns det även risk för översvämningar i källare och på vägar, säger Mikael Luhr.

På grund av regnet varnas trafikanter även för vattenplaning på vägarna.

– I och med att det är stora regnmängder kommer det vara större vattensamlingar. Om det regnar mycket kan man antingen vänta ut att det värsta passerat eller ta det försiktigt om man ser att det ligger mycket vatten på vägarna, säger Mikael Luhr.

Ta det försiktigt på vägarna: Undvik Stockholm

Helgen som kommer brukar vara en av de trafiktätaste under året. Med anledning av det och det regniga vädret uppmanar Trafikverket också till försiktighet på vägarna.

– Det kommer vara väldigt mycket fordon där ute tror vi. På söndag när många ska resa hem igen kommer det vara mycket trafik fram till halv åtta på kvällen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

– Om man över huvud taget ska passera Stockholm på den resan kommer det vara väldigt många arrangemang, som FN-mötet, som lägger hinder i vägen på söndagen.

Publisert: