FN:s människorättschef åker till Xinjiang

Av:  TT TT-AP-AFP

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, åker till Kina och Xinjiang nästa vecka. Arkivbild.
FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, åker till Kina och Xinjiang nästa vecka. Arkivbild.

FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet kommer att åka till Xinjiang i Kina nästa vecka – en region där kommuniststyret anklagas för väldiga övergrepp mot den muslimska befolkningen.

Det är första gången sedan 2005 som en person med hennes ämbete reser till Kina.

Bachelet försökte länge få till stånd en resa till Xinjiang och nådde i mars en överenskommelse med Kinas regering som gjorde det möjligt. Hon och hennes stab arbetar med en omfattande rapport över situationen där, men den har ännu inte offentliggjorts.

Regimen har enligt en omfattande samling bevis förföljt uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper i den nordvästra regionen under ett antal år. Bland annat har hundratusentals människor placerats i stora läger. Omvärlden liknar dessa vid koncentrationsläger, men Kina beskriver dem som omskolningsläger.

Medier som har fått komma på välregisserade och sällsynta besök har blivit visade internerade människor som dansar kinesiska folkdanser och sjunger Kinas lov på mandarin.

Människor som har suttit i lägren och flytt till andra länder har gett en helt annan bild, med vittnesmål som också inkluderat tortyr och sexuellt våld.

Bachelet anländer till Kina på måndag och kommer att stanna i landet i sex dagar. Utöver besök i städerna Urumqi och Kashgar i Xinjiang ska hon också besöka storstaden Kanton.

Publisert: