Fyra våldtagna på demensboende: ”Var ett helvete”

En tidigare anställd vid ett av Humanas äldreboenden misstänks för 19 grova våldtäkter mot fyra äldre personer.

I en IVO-anmälan framkommer ytterligare missförhållanden på det aktuella boendet.

– Det var det värsta jag varit med om, det var ett helvete, säger en före detta anställd.

En tidigare anställd vid ett av vårdkoncernen Humanas äldreboenden i Västsverige sitter häktad sedan den 6 oktober. Mannen, som är i 30-årsåldern, misstänks för barnpornografibrott och 19 fall av grova våldtäkter.

Åklagaren har varit förtegen kring detaljerna i vad hon kallar ”ett väldigt känsligt ärende”. Men under tisdagen gick hon ut med ny information.

– Vi kan nu lämna uppgifter om att det gäller brott riktade mot fyra personer som varit boende på äldreboendet vid aktuell tid. De berörda är informerade, säger Hediye Kurt.

Anställd beskriver missförhållanden

Våldtäkterna ska ha begåtts mellan 2015 och 2017, då mannen arbetade på boendet, som är ett boende för dementa. I samband med att mannen häktades var Aftonbladet i kontakt med boendets chef. Då förklarade hon att de inte hade något vetskap om brotten.

– Vi hade inte fått några indikationer som helst. Personalen är chockad, sa verksamhetschefen då.

Aftonbladet har tagit del av en anmälan till IVO, som visar på en annan övergreppsliknande händelse på boendet i närtid. Enligt en dåvarande anställd ska en allvarlig incident inträffat så sent som i år.

Anmälan inleds:

Jag skriver till er för att jag inte vet var jag ska vända mig

Boendet underbemannat – boende sängliggande

Anmälan redogör sedan för de anställdas rutiner. Enligt anmälan är boendet underbemannat och boende är därför sängliggande mellan 13–17 timmar per dygn. Vidare beskrivs en incident då anmälaren och en annan anställd man ska tvätta en boende.

Han tog tag i kvinnans underliv på ett väldigt olämpligt sätt. Jag bad honom ta bort sin hand då det var jag som skulle tvätta men han fortsätter att ta på kvinnans kön.

Jag skulle skriva en lex Sarah på händelsen, men jag har inget förtroende för chefen.”

När Aftonbladet talar med den tidigare anställda beskrivs boendet som ”ett helvete”.

– Jag har jobbat som undersköterska i 20 år och jobbat med alla typer av människor: barn, äldre, kriminella. Det här boendet var det värsta jag varit med om, det var ett helvete, säger den tidigare anställda.

Humana: ”Inga brister föreligger i verksamheten”

Humanas verksamhetschef menar att en grundlig utredning genomförts efter IVO-anmälan.

Trots att fyra boende misstänks ha utsatts för 19 grova våldtäkter och en anställd beskrev boendet som ”ett helvete” – visar deras utredning att allt är som det ska. De har inte polisanmält det eventuella övergrepp som beskrivs i IVO-anmälan.

– Den omfattande utredning som vår kvalitetsavdelning har gjort visar att inga brister föreligger i verksamheten, säger verksamhetschefen.

Humana Omsorg valde att inte göra en polisanmälan om de eventuella övergreppen. De valde i stället att utreda internt – och med resultatet i hand är de fortsatt av samma åsikt. Ingen polisanmälan kommer att göras.

Publisert:

LÄS VIDARE