Kung Harald: Hoppas rädslan inte får fäste

Av:  TT-NTB

Det senaste om pilbågsattacken i Kongsberg i Norge.

Kung Harald hoppas att tryggheten återställs i Norge efter dådet i Kongsberg. Arkivbild
Kung Harald hoppas att tryggheten återställs i Norge efter dådet i Kongsberg. Arkivbild

Norges avgående statsminister Erna Solberg och tillträdande statsminister Jonas Gahr Støre reagerar starkt på dådet i Kongsberg. Likaså kungafamiljen. ”Vi hoppas att tryggheten återställs så att rädslan inte får fäste”, säger kung Harald V i ett uttalande.

I ett brev till Kongsbergs borgmästare skickar Norges kung Harald ”varma tankar till alla som står inför en svår tid”.

”. . .Vi tänker på alla de drabbade i Kongsberg som känner att deras trygga närmiljö plötsligt blev en farlig plats. Det skakar oss alla när hemska saker händer nära oss, när du minst anar det, mitt i vardagen på öppen gata.” hälsar kungen.

Erna Solberg kallar dådet i Kongsberg mycket dramatiskt.

– Bilderna från Kongsberg i kväll är hemska. Det är fruktansvärda handlingar som har begåtts mot flera personer och en väldigt dramatisk situation som drabbat Kongsberg, sade hon, sida vid sida med justitieminister Monica Mæland.

Støre redo att ta över

Erna Solberg säger att tankarna går till de som har drabbats och deras närmaste.

– Jag förstår att många är rädda. Därför är det viktigt att understryka att polisen anser sig ha kontroll på situationen.

Hon ska under torsdagen efterträdas på statsministerposten av Jonas Gahr Støre, som kallar händelsen fruktansvärd.

– Jag har varit i kontakt med människor i Kongsberg, de uppfattar det här som en overklig händelse. Tankarna går till dem, och till polisen och vårdpersonalen som arbetar för att skapa trygghet till de utsatta, säger han enligt NTB.

Støre säger också att hans regering är redo att ta över hanteringen av morden när Erna Solbergs regering lämnar sin post under dagen. Men det är ännu inte säkert om det blir Støre eller tillträdande justitieministern som åker till Kongsberg.

Löfven: Fruktansvärd attack

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterar attacken på sociala medier.

”Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära”, skrev Löfven under kvällen på Twitter.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han förfasas över ”de tragiska nyheterna från Norge.” Han uttrycker sympatier till offrens anhöriga och hela norska folket.

Publisert: