Efter norrskensyran – ny chans kan komma ikväll

Solens magnetiska kraft stark: Peak 2024

Uppdaterad 2022-01-16 | Publicerad 2022-01-15

Låg du och sov när det färgglada skenet dansade på himlen i går kväll?

Du kan få en ny chans – möjligtvis redan i kväll.

– Det finns absolut en ganska bra chans någon gång under helgen, säger norrskensexperten Calle Bergstrand.

Det råder norrskensyra efter det färgsprakande skådespel som uppenbarade sig på himlen över i stort sett hela landet under fredagen. Bilder från Aftonbladets lyckliga läsare visar hur norrskenet uppenbarat sig från norr till syd.

Calle Bergstrand, norrskensambassadör som driver sajten norrskensverige.se, var en av dem som lyckades fånga det.

– Det var en smäll runt åttasnåret här i Visby, då dammade det till rejält och sen kom ytterligare två vågor av norrsken, berättar han för Aftonbladet.

Norrsken över norra Sverige är ingen ovanlighet, men att det uppenbarar sig i söder är mindre vanligt. Enligt honom var den magnetiska kraften i solvinden särskilt stark under fredagskvällen.

– Det utmynnade i de här utbrotten av norrsken i stort sett över hela landet, säger Calle Bergstrand.

Norrsken söder om Kinnekulle under fredagskvällen.

”Mer och mer aktiv”

Så finns det en ny chans för alla dem som inte var inbjudna till fredagens norrskensfest? Ja. Även om det svårt att säga säkert när och var. Enligt den amerikanska rymdtjänstens prognos skulle det kunna bjudas på norrsken redan ikväll, natten mot söndag.

– Det finns absolut en ganska bra chans någon gång under helgen. Men det är oklart om det blir natten mot söndag, framåt småtimmarna eller under söndagen. Man får hålla koll och följa med i solvinden och vad som händer, säger Calle Bergstrand.

Calle Bergstrand säger att vi är inne i en period då solens aktivitet ökar. Så för den som missar norrskenet även i helgen finns det troligtvis fler chanser de kommande åren.

– Solen blir mer och mer aktiv för varje år och vi väntar oss en peak 2024 eller 2025.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln