Coronapandemin

Sköterskan avslöjad på film med fejkade vaccindoser

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Den 58-åriga sköterskan tömde sprutan i en näsduk innan hon låtsades ge dosen i armen.

Allt fångades av polisens hemliga kamera.

Då erkände kvinnan att hon tillhör en siciliansk liga som fixar covidpass till antivaxxers.

Bevisen mot sköterskan hjälpte polisen att avslöja personerna bakom det fräcka bedrägeriet.

Mot en betalning på några tusenlappar kunde folk som egentligen inte ville vaccinera sig gå till mottagningen i centrala Palermo och få en fejkad dos.

Sköterskan tömde sprutan i en näsduk innan hon låtsades ge dosen i armen. Sedan registrerades vaccineringen i det digitala systemet och personen kunde kvittera ut ett covidpass som ger tillträde till resor, barer, gym, biografer och restauranger, skriver The Guardian.

”Green Pass” med bevis att man vaccinerat sig mot covid-19 krävs på många platser i Italien, bland annat på restauranger, teatrar och museer. Sedan december har polisen rätt att kontrollera om matgäster som sitter på restauranger eller barer har ett pass som intygar att de antingen är vaccinerade eller har återhämtat sig från viruset.

Mörk och bedräglig plan

58-åringen, som nu riskerar åtal, har erkänt sig skyldig och samarbetar nu med polis. Hon har avslöjat detaljerna kring bedrägeriet och gett polisen namnen på de som ligger bakom planen.

Hon har sagt i förhör att hon gav falska doser för att hon behövde pengar till sin son som studerar på universitetet. Kvinnan har också själv tagit en fejkad påfyllnadsdos.

– Vi har avslöjat den mörka och bedrägliga planen av de fanatiska vaccinmotståndarna som inte drar sig för att bryta mot lagen, säger polisen på Sicilien i ett uttalande.

– Utredningen har också tyvärr visat att vi fortfarande har ovaccinerade sjukvårdsanställda som jobbar nära patienter på sjukhusen.

Den italienska sjuksköterskan fångades på film när hon sprutade ut vaccinet i en servett – för att sen låtsas injucera patienten. Människor ska ha betalat dyra pengar för tjänsten.

Tömde sprutor i soporna

58-åringen är den andra sjuksköterskan från samma sjukhus i Palermo som hamnar bakom lås och bom för bedrägerier kring vaccinering och covidpass. I slutet av december sprängde siciliansk polis en liga där dussintals personer, inklusive en polis, betalat för fejkade doser.

Italien, som länge slitit mot utbredd korruption och infiltration från den organiserade brottsligheten i den offentliga sektorn, verkar särskilt drabbat av fusk kring vaccineringen mot covid-19.

Tidigare i veckan greps en sköterska i staden Ancona som fångades på bild när hon gav tomma sprutor. Doserna tömde hon i en sopkorg innan hon låtsades ge folk sprutan. Hon tros ha hunnit gett 45 falska doser innan hon avslöjades.

Enligt utredare i det fallet ska antivaxxers ha betalat upp till 3 000 kronor för att lura till sig ett covidpass utan att behöva ta vaccinet på riktigt.

Organiserade ligor ligger dock inte bakom alla försök att få papper på att man tagit vaccinet utan att behöva ta dosen.

Kriminella ligor tjänar pengar på att sälja falska covidpass eller fejkade vaccindoser till folk som inte vill ta vaccinet. Italien, som länge haft stora problem med korruption i den offentliga sektorn, jobbar hårt på att ta fast dem.

Tandläkare med armprotes

En 50-årig tandläkare i staden Biella i norra Italien skapade stora rubriker i december när han försökte bli vaccinerad iförd en fejkarm gjord av silikon.

Sköterskan fattade dock misstankar när hon vidrörde armen och bad tandläkaren att ta av sig tröjan. Planen avslöjades och mannen försökte då få sköterskan att inte rapportera händelsen.

Senare vaccinerade sig mannen på riktigt.

Italien har liksom de flesta europeiska länderna haft en stor ökning av smitta efter omikrons intåg. De senaste dagarna har dock antalet nya fall börjat falla efter toppen den 11 januari då fler än 220 000 fall rapporterades.

Hälsopass som visar bevis på vaccination, ett nyligen negativt covidtest eller antikroppar från covid-19 behövs för att kunna arbeta, åka kollektivt eller umgås på exempelvis restauranger i Italien. Många är skeptiska till det. Här är franske vetenskapsmannen och 2008 års mottagare av Nobels medicinpris Luc Montagnier och den italienske journalisten Gianluigi Paragone under en protest mot passen i Milano i lördags.
Flera italienska områden är för tillfället klassade som ”röd zon” efter kraftig ökning av antalet smittade och antalet svårt sjuka. Italienska polisen ”Carabinieri” deltar i bevakningen av dessa områden. Bilden är från Milano.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen misstänker: Här kastar mannen vaccinet – tjänar tusentals kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Italien

Sicilien

Vaccin

Bedrägeri