Polisen misstänker att dubbelmördaren hade medhjälpare

Det pågår en omfattande jakt efter dubbelmördaren Stig Millehaugen, som avvek i går efter en permission.

Han ska ha haft en telefon och en flygbiljett, erfar VG.

– Vi misstänker att det var planerat. Biljetten köptes vid ett tidigare tillfälle, säger åklagaren Bente Bøklepp till tidningen Adressa.

Under torsdagskvällen greps en man, misstänkt för att ha hjälpt Millehaugen.

Norsk polis utfärdade i går rikslarm. Detta efter att dubbelmördaren Stig Millehaugen avvikit efter en permission.

53-åringen skulle ha återvänt till sin cell i fängelset i Trondheim i går eftermiddag, men dök aldrig upp. I utredningen har det framkommit nya uppgifter.

Här lämnar Stig Millehaugen fängelset.
Här lämnar Stig Millehaugen fängelset.

Millehaugen ska, enligt polisen, ha haft en telefon och en flygbiljett med sig. Biljetten ska ha köpts vid ett tidigare tillfälle.

Flygbiljetten ska han ha använt för att resa från Trondheim till Oslo. Enligt uppgifter till tidningen VG ska hans telefon ha kopplat upp mot en mast i Oslo.

Efter det finns det inga digitala spår.

Allt upphör i Oslo.

– Jag har ingen aning om hur han har köpt flygbiljetten. Om han köpt den från fängelset, säger Egil Gabrielsen på Trondheims fängelse till VG.

Under torsdagskvällen greps en man i Oslo. Han är misstänkt för att ha hjälpt Millehaugen, rapporterar VG.

Stig Millehaugen fångas på övervakningskameran.
Stig Millehaugen fångas på övervakningskameran.

Polisen utreder nu om Millehaugen fått hjälp att fly. Enligt obekräftade uppgifter till NRK ska någon annan person ha köpt flygbiljetten.

2012 blev Stig Millehaugen dömd till 21 års förvaring för mord, den norska lagens strängaste straff. Han dömdes för att ha mördat gängledaren Mohammad ”Jeddi” Javed.

Han är också dömd för att ha skjutit ihjäl kriminalvårdaren Jon Arild Martinsen i samband med en tidigare rymning. För det mordet blev påföljden 17 år.

Han beskrivs som mycket farlig.

Stig Millehaugen är efterlyst av Interpol.
Stig Millehaugen är efterlyst av Interpol.

Enligt polisen ska man inte närma sig Millehaugen om man ser honom, utan i stället larma.

– Vi uppmanar allmänheten att kontakta polisen om man ser honom. Och att man inte gör någonting på egen hand, sa Anne Haave, åklagare i Trøndelag polisdistrikt, i går.

Under torsdagen har polisen i Norge genomfört flera aktioner mot adresser och personer med kopplingar till Millehaugen. Men han är fortfarande på fri fot.

Polisen i Sverige är informerad om rymningen i Norge.

– Jag kan bekräfta att norsk polis varit i kontakt med Polismyndigheten i Sverige i ärendet. Samtliga svenska polisregioner har fått information om efterlysningen, sa Kristian Ljungberg, presstalesperson på polisens nationella mediecenter, till Aftonbladet i går.

Publisert:

LÄS VIDARE