Läcka lagad – vattentrycket ökar

Av:  Elin Nordlund/TT

En huvudvattenledning gick av under natten till torsdag, strax utanför Nyköping.
En huvudvattenledning gick av under natten till torsdag, strax utanför Nyköping.

Vattenläckan som gjorde att stora delar av Nyköpings och Oxelösunds kommuner stod helt utan vatten är nu lagad. Och det är oklart om den nya läcka som befarats verkligen är en läcka.

– Vattentornen som stod i princip tomma ett tag har börjat fyllas på, säger Annika Hedberg, presstalesperson på Nyköpings kommun.

Det är huvudvattenledningen som brast under natten till torsdagen som är lagad. Mellan 30 000 och 40 000 hushåll och verksamheter drabbades av läckan.

Den nya läckan som befarades ha uppstått har inte hittats, men vattnet har börjat fyllas på igen. Därför är det oklart om det egentligen är en läcka, eller om det är ett ovanligt stort uttag som gjorts, det vill säga att ovanligt mycket vatten använts.

– Eftersom det snabbt försvann vatten är då första tanken en vattenläcka. Men man har trots att man letat intensivt inte hittat någon vattenläcka och då är frågan vad det kan bero på istället, säger Annika Hedberg.

– Det ser stabilare ut än det gjorde för några timmar sedan.

De flesta har vatten

Majoriteten av invånarna i Nyköping och Oxelösund har nu vatten i kranarna. Vattentrycket går upp men är inte tillbaka på den vanliga nivån.

Boende i Nyköpings och Oxelösunds kommuner uppmanas fortfarande att koka vatten som ska drickas eller användas till matlagning. Det beror på att en vattenläcka kan leda till att det finns bakterier, virus eller parasiter i vattnet.

– Vi får räkna med att koka under flera dagar framöver, säger Madeleine Jansson, VA-chef i Nyköpings kommun, i samband med en pressträff.

Det uppmanas även till sparsamhet med vattnet. Störningarna väntas fortsätta i flera dagar framöver.

Skolor väntas öppna på tisdag

Skolor och förskolor i Oxelösund och Nyköping fick hållas stängda under torsdagen och fredagen. Planen är att de ska kunna öppnas igen på tisdag, efter ledigheterna.

– Man planerar för att köra ut vattentankar specifikt till dem, säger Annika Hedberg, Nyköpings kommun.

Det planeras för att tankarna ska köras ut under söndagen och fyllas på närmre skolstarten.

Publisert: