Texaspolis: Vi tog fel beslut vid skolmassaker

Av:  Grim Berglund/TT

Chefen för Texas allmänna säkerhet, Steven McCraw, på en presskonferens.
Chefen för Texas allmänna säkerhet, Steven McCraw, på en presskonferens.

Polisansvariga i Texas erkänner fel då gärningsmannen i attacken mot en skola i Uvalde inte oskadliggjordes snabbare.

– Det var fel beslut, säger säkerhetschefen Steven McCraw på en presskonferens om polisens handlande när 19 barn och två vuxna sköts ihjäl av en 18-åring.

Kritiken är skarp mot polisens handlande i den fruktansvärda attacken i onsdags mot skolbarn, då gärningsmannen kunde barrikadera sig i en skolsal med barn.

En samlad och skakad McCraw gick igenom förloppet minut för minut, och konstaterade på presskonferensen att över hundra skott avlossats av 18-åringen som tog sig in i skolan genom en av misstag olåst bakdörr till skolan Robb elementary.

McCraw uttalade sig som chef för delstaten Texas myndighet för allmän säkerhet. Bakom honom fanns både polis och representanter för USA:s federala polis FBI.

Texas guvernör, republikanen Greg Abbott, sade på en presskonferens att han blivit vilseförd om polisinsatsen, och att en utredning om händelsen ska genomföras. Abbott sade också att han inte tänker närvara vid vapenlobbyn NRA:s pågående möte i Houston, Texas, på grund av skolmassakern. Han skickade dock ett videomeddelande till mötet.

USA:s president Joe Biden meddelade samtidigt att han och hans fru ska besöka den drabbade skolan under söndagen.

Undvika stormning

Noggrant, men med sorg, berättade teven McCraw om dådet: Polis fanns snabbt på plats, inklusive skolans egna poliser. Men befälet valde att inte storma den sal dit gärningsmannen tagit sin tillflykt, då man ville få ytterligare förstärkning.

Det tog minst 40 minuter, kanske en timme, efter det att gärningsmannen tog sig in i skolan som polis lyckades öppna dörren till salen. 18-åringen öppnade eld, och sköts till döds av polis.

Då hade en elev från de attackerade klassrummen ringt larmnummer flera gånger, och sagt att flera var av skolkamraterna var sårade. I ett senare samtal sade hon att ”åtta eller nio elever var vid liv”, medan en ytterligare en elev också försökte ringa.

Men polisen väntade fortfarande en dryg halvtimme innan man tog sig in i klassrummet med hjälp av vaktmästarens huvudnyckel.

Anledningen var, sade McCraw, att bedömningen gjorts att 18-åringen barrikaderat sig att och inte längre var ”aktivt skjutande”.

– I efterhand så var det fel beslut, sade McCraw när frågorna om polisens agerande med visst raseri ställdes till honom.

– Om det kan hjälpa, så vill jag be om ursäkt.

Enligt uppgifter till CNN överlevde de två skolbarn som ringt larmnumret.

Sökte förstärkning

McCraw kunde dock inte hålla tillbaka sina tårar, han sade att de anhöriga behöver allt stöd efter det fasansfulla dådet, att bedömningen som gjordes då var fel – men att det är lätt att konstatera så här i efterhand.

– Befälet ville få in förstärkning som kunde oskadliggöra gärningsmannen. Samtidigt är vår uppgift tydlig, var och en av poliserna som fanns på plats ska oskadliggöra en person som skjuter.

– Från det som vi nu vet, så anser vi att man skulle tagit sig in (i den barrikaderade salen) så fort som möjligt, sade McCraw.

Publisert: