Macrons minister väcker ilska med hbtq-utspel

TT-AP

Publicerad 2022-07-17

Flera ministrar har lämnat president Emmanuel Macrons nytillträda regering. Nu riktas avgångskrav mot minister med ansvar för territoriella kollektiviteter. Arkivbild.

Pressen ökar på en fransk minister att avgå efter kommentarer som stigmatiserar homosexualitet och hbtq-personer.

Caroline Cayeux, minister med ansvar för regional samordning, frågades i en intervju tidigare i veckan ut om sitt motstånd mot en lag som godkänner homosexuella äktenskap och adoptioner. Hon svarade att det var ”mot naturen”.

– Jag står fast vid mina kommentarer. Jag har alltid sagt att om lagen röstades igenom så skulle jag tillämpa den. Jag har många vänner bland dessa människor, och jag är måltavla av en orättvis rättsprocess. Det gör mig upprörd, sade hon kort därefter.

Kritiker fastnade vid orden ”dessa människor” och fler än 100 kända personer har skrivit under ett avgångskrav som publicerats i söndagstidningen Journal du Dimanche.

Det har redan skett rockader i president Emmanuel Macrons nya regering. Damien Abad hann vara solidaritetsminister i knappt en och en halv månad innan han i början av juli avgick efter sexbrottsanklagelser.